David Cameron: Ţările UE şi SUA au transmis "un mesaj foarte clar" Rusiei cu ocazia summitului G20

Autor: Mihai Draghici Postat la 16 noiembrie 2014 48 afişări

Ţările membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite au transmis "un mesaj foarte clar" Rusiei, pe tema crizei din Ucraina, cu ocazia summitului G20 de la Brisbane, a declarat premierul britanic, David Cameron, citat de AFP.

"Este foarte bine că, la reuniunea G20, ţările UE şi Statele Unite au transmis un mesaj foarte clar Rusiei privind modul în care vom aborda criza ucraineană în următoarele luni şi ani", a precizat Cameron într-o conferinţă de presă.

"Există o poziţie unitară între ţările europene şi Statele Unite. Vom continua să exercităm presiuni, iar, dacă Rusia va contiua să destabilizeze Ucraina, vor urma alte sancţiuni", a avertizat liderul de la Londra.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost supus presiunilor cu ocazia summitului G20, liderii occidentali reproşându-i implicarea în conflictul separatist din Ucraina, inclusiv în doborârea Cursei Malaysia Airlines MH17, incident soldat cu 298 de morţi, inclusiv 38 de australieni.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat, la summitul G20, că Rusia riscă să fie izolată pe scena internaţională dacă va continua să alimenteze conflictul din Ucraina. "Dacă va continua să încalce dreptul internaţional, acordurile la care s-a angajat acum câteva săptămâni, izolarea Rusiei pe scena internaţională va continua. Comunitatea internaţională trebuie să aibă o atitudine foarte fermă în privinţa apărării principiilor fundamentale. Iar unul dintre aceste principii este că nu pot fi invadate alte ţări, nu pot fi susţinute acţiuni separatiste", a declarat Obama la summitul G20.

Într-un comunicat comun, Statele Unite, Japonia şi Australia au anunţat că se opun "acţiunilor destabilizatoare" ale Rusiei în Ucraina, pledând pentru rezolvarea pe cale paşnică a diverselor dispute regionale, inclusiv ale celor din Asia-Pacific.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a părăsit duminică dimineaţă, înainte de final, reuniunea G20 de la Brisbane, pe fondul criticilor liderilor occidentali din cauza crizei ucrainene. Kremlinul a respins speculaţiile că Putin şi-a modificat agenda din cauza disensiunilor cu liderii occidentali: "Aceste speculaţii sunt nişte absurdităţi. Tema sancţiunilor împotriva Rusiei a fost abordată pe larg la toate întrevederile bilaterale, dar nu a făcut nimeni presiuni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
G20,
RUSIA,
UCRAINA
/actualitate/david-cameron-tarile-ue-si-sua-au-transmis-un-mesaj-foarte-clar-rusiei-cu-ocazia-summitului-g20-13567471
13567471
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.