Datoria externă a băncilor din România: aproape 12 mld. euro la final de august

Autor: Claudia Medrega Postat la 26 octombrie 2023 18 afişări

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor locale de către băncile-mamă - s-a majorat în ultimul an cu 2,4 mld. euro, respectiv cu 25,6%, urcând la finalul lunii august 2023 până la 11,8 mld. euro, potrivit BNR.

Datoria externă a băncilor din România: aproape 12 mld. euro la final de august

Astfel, se observă că datoria externă a instituţiilor de credit a continuat ascensiunea în acest an, după ce revenise în 2022 pe creştere consistentă, schimbându-şi tendinţa după ce în anii precedenţi a fost preponderent în scădere, notează Ziarul Financiar.

Analizând evo­luţia pe scadenţe în ultimul an, datoria externă pe termen lung a băncilor a crescut cu peste 55% faţă de august 2022, ajungând la aproape 8 mld. euro. Pe de altă parte, datoria externă pe termen scurt a băncilor a scăzut în ultimul an cu -9%, coborând după opt luni din 2023 sub 4 mld. euro.

Evoluţia datoriei externe a băncilor este legată şi de evoluţia creditării în România, dar şi de reglementări.

Atrăgând linii de finanţare mai mari în valută de la băncile-mamă, subsidiarele de pe piaţa bancară locală au resurse să crească mai mult creditarea în valută, în special pentru companii, în condiţiile în care costul creditelor corporate în euro a fost mai mic decât dobânzile la finanţările în lei. Însă, creşterea acestor linii de finanţare amplifică datoria externă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
datorie,
bănci,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.