Cutremur la vârful uneia dintre cele mai mari bănci: CEO-ul demisionează în urma unui scandal de spionaj

Autor: Dorin Oancea, Mediafax Postat la 07 februarie 2020 371 afişări

Cutremur la vârful uneia dintre cele mai mari bănci: CEO-ul demisionează în urma unui scandal de spionaj

Directorul executiv al Credit Suisse, Tidjane Thiam, a demisionat, pe fondul presiunilor investitorilor în urma unui scandal de spionaj, cercetat de autorităţile de reglementare elveţiene, anunţă Reuters.

Banca din Zurich, a doua cea mai mare din Elveţia, a declarat vineri că Thiam va fi înlocuit de Thomas Gottstein, care este şeful diviziei elveţiene.

Scandalul de spionaj a agravat tensiunile dintre Thiam şi preşedintele Urs Rohner, au spus surse din bancă. Deşi mai mulţi acţionari majoritari şi-au promis sprijinul pentru Thiam săptămâna aceasta, el s-a străduit să câştige susţinerea consiliului de administraţie.

Thiam a fost numit director general în 2015, nu a lucrat niciodată pentru o bancă. La Credit Suisse, el s-a concentrat pe reducerea costurilor şi diminuarea riscurilor, alături de concentrarea pe managementul marilor averi şi consolidarea bilanţului.

Banca a revenit în 2018 pe profit, după trei ani de pierderi.

Credit Suisse s-a confruntat cu o situaţie de criză în septembrie 2019, după ce fostul său manager Iqbal Khan, care a trecut la rivalul UBS, a constatat că este supravegehat de un detectiv particular în Zurich.

Ceea ce banca a descris iniţial drept un caz de spionaj condus de directorul operaţional de atunci, Pierre-Olivier Bouee, s-a extins pe măsură ce au apărut detalii despre cazuri suplimentare de supraveghere.

Instituţia de supraveghere financiară FINMA desfăşoară propria investigaţie, după ce banca a recunoscut că l-a urmărit pe fostul şef de resurse umane Peter Goerke.

Plecarea lui Thiam nu pune punct afacerii.

FINMA examinează modul în care consiliului de administraţie l-a supravegheat pe Thiam şi pe adjuncţii săi. Thiam a spus că nu ştie nimic despre supraveghere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credit suisse,
demisie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.