Cursul euro a urcat la aproape 4,53 lei/euro, MAXIMUL ultimilor aproape doi ani

Autor: Marius Oncu Postat la 11 decembrie 2015 91 afişări

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut vineri cu 2,72 bani, la 4,5297 lei/euro, maximul începând din ianuarie anul trecut, în contextul ieşirilor de pe titlurile de stat înaintea deciziei Fed şi al dezamăgirii generate de anunţul BCE de săptămâna trecută.

Dolarul a fost cotat de BNR în urcare cu 1,6 bani, la 4,1326 lei/euro.

Joi, BNR a publicat un curs pentru euro de 4,5025 lei/euro, depăşind pentru prima dată în aproape 11 luni nivelul de 4,5 lei/euro, iar pentru dolar de 4,1166 lei/euro. Deprecierea leului a fost determinată şi joi de de factori externi.

Un curs pentru euro mai ridicat decât cel de vineri a fost consemnat cel mai recent pe 28 ianuarie 2014, când cotaţia s-a situat la 4,5317 lei/euro.

Referinţa pentru francul elveţian a avansat cu 2,03 bani, de la 4,1619 lei/franc joi la 4,1822 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

"E presiune de depreciere pe toată regiunea după dezamăgirea BCE, iar volumele sunt mai mici decât joi. De asemenea, nu este clar cum s-a schimbat poziţia BNR de a limita deprecierea leului. A surprins pe toată lumea. O parte din mişcare este corelată cu ieşirile de pe tirlurile de stat înaintea aşteptatei decizii a Fed de săptămâna următoare. Corecţia pe titlurile româneşti este mai mică decât în regiune. Fluxurile pe obligaţiuni explică parţial (deprecierea leului, n.r.) şi ar putea fi, de asemenea, şi închiderea unor poziţii care se aşteptau la aprecierea leului", a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.

În piaţa interbancară, tranzacţiile au urcat până la un maxim de 4,5324 lei/euro cu un sfert de oră înainte ca BNR să anunţe referinţa, dar a coborât cu aproximativ jumătate de ban în următoarele schimburi.

Leul a pierdut teren în faţa euro după dezamăgirea cauzată de deciziile Băncii Centrale Europene săptămâna trecută, iar o revenire a cotaţiilor nu pare probabilă înaintea ultimului eveniment cu impact major pe pieţele financiare în acest an, şedinţa Rezervei Federale a SUA (Fed) de săptămâna următoare.

BCE a redus dobânda acordată pentru depozitele băncilor de la -0,2% la -0,3% şi a anunţat că extinde achiziţiile de obligaţiuni până cel puţin în martie 2017. Pentru Fed, cei mai mulţi analişti anticipează o creştere a dobânzii de politică monetară, prima majorare a ratei cheie din aproape un deceniu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CURS,
BNR,
/actualitate/cursul-euro-a-urcat-la-aproape-4-53-lei-euro-maximul-ultimilor-aproape-doi-ani-14916735
14916735
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.