CURS VALUTAR: Verdele palid al dolarului nu vede cu ochi buni viitorul

Postat la 16 mai 2006 1 afişăre

Viitorul e mai degraba cenusiu pentru dolar, dupa ce acesta a atins deja un minim istoric fata de euro si alte valute internationale. Si in fata leului, moneda americana a pierdut mai bine de 10%, doar de la inceputul lui 2006. Pana unde va continua caderea atotputernicului dolar? Castiga cineva de aici?

Viitorul e mai degraba cenusiu pentru dolar, dupa ce acesta a atins deja un minim istoric fata de euro si alte valute internationale. Si in fata leului, moneda americana a pierdut mai bine de 10%, doar de la inceputul lui 2006. Pana unde va continua caderea atotputernicului dolar? Castiga cineva de aici?

 

"Ne asteptam ca dolarul american sa ramana sub presiune si in urmatoarele 12 luni", comenteaza la invitatia BUSINESS Magazin strategul-sef pentru piete valutare de la ING Bank din Marea Britanie, Chris Turner. Presiune care, sunt de parere si alti analisti internationali intervievati de BUSINESS Magazin, se va traduce intr-o depreciere de "15-20% in urmatorii cativa ani, mai ales in fata monedelor asiatice decat a celei europene" (Gerhard Winzer, CA IB International Markets AG), "pe masura incetinirii cresterii economice a economiei americane, dar si in conditiile intreruperii ciclului de cresteri a dobanzii de referinta din SUA" (Kristian Siggaard -Jensen, Saxobank). Cu toate astea, completeaza Marcus Hettinger, analist pentru piata valutara de la Credit Suisse, chiar daca dolarul ramane pentru moment o moneda slaba, pe termen mai lung, "de 12 luni, credem ca el are din nou potential de apreciere".

 

Cat de mult va mai scadea (sau creste din nou) moneda americana? Si cum se rasfrange aceasta evolutie pe piata romaneasca? In conditiile in care cursul de schimb leu/dolar este calculat de BNR pornind de la cotatiile euro/dolar de pe pietele internationale si euro/leu de pe piata locala, este evident ca orice miscare a monedei americane in raport cu euro se transpune si pe piata valutara romaneasca. Asa se face ca, in conditiile in care dolarul se depreciaza sustinut pe plan international fata de euro, iar leul castiga intern fata de euro, moneda romaneasca a castigat, doar de la inceputul lui 2006, mai bine de 10% in fata celei americane. Pentru cei care, de exemplu, au luat un credit in dolari acum trei ani, cand cursul mediu leu/dolar era undeva la 33.200 de lei, rata a scazut cu aproape 20%. Procentul romanilor care au credite in dolari este insa destul de mic, este de parere Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management si pana de curand analist la banca din acelasi grup.

 

Explicatia tine, in opinia sa, de faptul ca, "cel putin psihologic, creditarea in dolari e mai scumpa decat cea in euro". Mai precis, data fiind rata de dobanda ridicata pentru dolar (5%, dupa sedinta de miercurea trecuta a Federal Reserve), la care bancile romanesti adauga si o marja proprie de cateva procente, dobanda la creditele in dolari este mai ridicata decat cea la euro. Consecinta: romanii nu se mai inghesuie sa ia imprumuturi in dolari, dar nici bancile sa le promoveze. Pe termen scurt (de sase luni), creditele in dolari nu pot produce surprize neplacute, in conditiile in care asteptarile analistilor vorbesc despre un dolar tot mai slab pe aceast interval. Pe termen mai lung, insa, "incertitudinea (si implicit riscul) este prea mare", adauga ei. Dar daca dolarul este atat de ieftin acum, sa fie un moment bun pentru a investi in moneda americana, speculand o posibila crestere viitoare? "Cel putin pentru un orizont de sase luni, nu e de investit in dolari", crede Ion, anticipand noi scaderi ale monedei americane. Referindu-se la dinamica dolarului pe termen mediu, si dealerul-sef de la Bancpost, Dorin Badea, crede ca "depinde mult de ceea ce se va intampla cu dobanda de referinta din Statele Unite pe mai departe". Pentru economia romaneasca, deprecierea dolarului are insa partile ei bune, in conditiile in care mare parte din importurile energetice (petrolul, cel putin) se fac in moneda americana. Exporturile, pe de alta parte, se bazeaza mult pe decontari in euro - mare parte a relatiilor comerciale romane desfasurandu-se cu zona euro.

 

Rezerva Federala a majorat saptamana trecuta, pentru a 16-a oara consecutiv din iunie 2004, dobanda de referinta pentru dolar, cu un sfert de punct procentual. Noul presedinte al Fed, Ben Bernanke, anunta atunci ca politica de scumpire a creditelor (respectiv a dobanzilor) va continua in cazul in care va fi necesar, pentru controlarea inflatiei. "Masura si momentul" unor alte cresteri vor depinde, a adaugat Bernanke, de informatiile economice viitoare. Pe de alta parte, tocmai aceasta crestere constanta a dobanzii a fost, pe parcursul anului trecut, motorul intaririi dolarului. In plus, o dobanda ridicata face (cel putin teoretic) activelele americane interesante pentru investitori - mai ales in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat, la inceputul lunii, mentinerea dobanzii de referinta la euro la nivelul de 2,5%. In piata exista insa asteptari ca, pana in decembrie, BCE sa decida cresterea dobanzii, cel mai probabil pana la 3,25%.

 

Dar evolutia monedei americane nu mai depinde la fel de mult ca in trecut numai de nivelul ratei dobanzii, este de parere Chris Turner, Head of Foreign Exchange Strategy la ING Bank Marea Britanie. In opinia sa, declinul dolarului observat in aprilie a fost generat de o atentie sporita a investitorilor asupra factorilor structurali ai economiei americane, cum ar fi deficitul de cont curent american aflat la un fara nivel fara precedent, de 7% din PIB. Turner anticipeaza ca "Fed va reduce rata dobanzii in trimestrul patru din 2006 sau in primul trimestru din 2007" si o slabire in continuare a dolarului. Astfel ca, incheie el, pentru finalul lui 2006, raportul euro/dolar va cobori la "1,35, existand chiar riscul de a-l vedea in apropiere de 1,40".

 

Pe termen scurt, si Gerhard Winzer, Director Fixed Income/FX Research & Strategy la CA IB International Markets AG, in Viena, se asteapta la o slabire a monedei americane, anticipand un raport euro/dolar de 1,30 la finele lui 2006. In opinia sa, unul dintre motivele deprecierii monedei americane este ca "deficitul de cont curent al SUA a reinceput sa atraga atentia pietelor". Totusi, Winzer nu vede probabila o criza a dolarului si nici o reorientare a investitorilor catre alte piete, "iar dolarul va continua sa isi pastreze statutul de principala moneda pentru rezerve".

 

Exista insa si alte pareri, conform carora, dupa cum puncteaza pentru BUSINESS Magazin Kristian Siggaard-Jensen, Sales Trader la compania daneza de brokeraj Saxo Bank "va exista cu siguranta o reorientare a capitalurilor dinspre economia americana catre alte economii". In prezent, explica el, capitalurile merg dinspre pietele emergente cu ritmuri ridicate de crestere catre SUA, unde cresterea este mai redusa. Pe termen lung insa, "acest trend nu este sustenabil". In plus, nevoia de investitii importante in infrastructura din pietele emergente este evidenta, iar "randamentele obtinute din astfel de investitii vor fi cu mult mai mari decat cele din SUA. Pentru finele lui 2006, Siggaard-Jensen anticipeaza o paritate euro/dolar de 1,32.

 

Ceva mai optimist in privinta evolutiei monedei americane, strategul pentru piata valutara de la Credit Suisse, Marcus Hettinger crede ca, "pe un orizont de 3-6 luni, dolarul va continua sa se deprecieze (pana la 1,28)", pe un orizont mai lung, de 12 luni, diferentialul de dobanda mare va duce raportul euro/dolar inapoi, la circa 1,20. Chiar daca, in prezent, "activele americane nu si-au pierdut atractivitatea pentru investitori", adauga Hettinger, daca acest lucru se va intampla in viitor, nu este exclusa o reorientare a fluxurilor de capital catre tarile est-europene, date fiind "legaturile comerciale puternice" dintre zona euro si aceste tari.

 

Ce se va intampla insa cu dolarul pe piata valutara romaneasca? Analistii romani se feresc sa faca previziuni pe mersul dolarului, pentru ca "incertitudinea e prea mare, iar lucrurile se pot schimba fie intr-un sens, fie in altul peste noapte". Directia e, cel putin, clara. Pana la finele anului dolarul va continua sa mearga in jos. Tot mai in jos. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/curs-valutar-verdele-palid-al-dolarului-nu-vede-cu-ochi-buni-viitorul-1005926
1005926
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.