Curăţarea bilanţului BCR a generat băncii pierderi de 546 milioane euro la nouă luni

Autor: Raluca Ghinea Postat la 30 octombrie 2014 51 afişări

Banca Comercială Română (BCR) a avut în primele nouă luni cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decât în perioada similară din 2013, ca parte a procesului de curăţare a bilanţului, ceea ce a generat pierderi nete de 2,42 milioane lei (545,9 milioane euro).

"Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei", a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR.

Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit şi pierdere, au crescut cu 165,3%, la 4,05 miliarde lei (910,8 milioane euro), faţă de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut, "reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice".

BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o îmbunătăţire semnificativă a calităţii bilanţului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante faţă de finele anului trecut, precum şi a performanţei financiare pe termen scurt.

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 10 puncte procentuale, la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie.

"Ca urmare a acestor elemente, costurile de risc sunt aşteptate să contrabalanseze rezultatul operaţional ale băncii pe parcursul anului 2014", se spune în comunicat.

BCR a avut în primele trei trimestre un rezultat operaţional de 1,57 miliarde lei (352,6 milioane euro), pe baza unei creşteri a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizării şi îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite pentru companii, dar şi a creşterii capacităţii de a atrage depozite.

"Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, per ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate. Vom continua să ne întărim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul reţelei retail şi corporate", a afirmat Spurny.

Reprezentanţii băncii consideră că scăderea ratei creditelor neperformante este vitală pentru reluarea creditării şi îmbunătăţirea performanţei. Totodată, capitalizarea băncii va absorbi "cu uşurinţă" măsurile de curăţare a bilanţului şi va rămâne solidă pentru a susţine o creştere sănătoasă pe toate liniile de afaceri.

Totodată, activele băncii au scăzut cu 8,4%, la 61,1 miliarde lei.

Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate.

Portofoliul de credite imobiliare a urcat la 9,1 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei la finele anului trecut. Creditele în moneda locală au crescut în sold cu 20%, la 6,6 miliarde lei.

Pe segmentul corporate, soldul creditelor performante a avansat uşor, la circa 12,2 miliarde lei, trimestrul al treilea fiind primul din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent, pe fondul creşterii numărului de împrumuturi nou acordate clienţilor din sectoare precum energia, agricultura, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie sau IT&C.

"BCR intenţionează să se concentreze în continuare pe creditarea în lei, astfel încât să contrabalanseze pe termen mediu şi lung mixul valutar al portofoliului de credite în favoarea monedei locale şi să folosească în întregime capacitatea puternică de autofinanţare în lei", se precizează în comunicat.

Depozitele atrase de la clienţi aproape au stagnat, cu un plus de doar 0,3%, la 37,62 miliarde lei (8,53 miliarde euro) faţă de decembrie 2013.

"Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare a BCR, dar banca se bucură de o susţinere puternică din partea băncii mamă pentru finanţarea pe termen lung, în acelaşi timp beneficiind de

surse de finanţare diverse şi contracte încheiate cu alte instituţii financiare internaţionale", spun reprezentanţii băncii.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 16%, la 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro), de la 2,12 miliarde lei (481,1 milioane euro), din cauza unui mediu de piaţă marcat de rate mai mici ale dobânzii, eforturilor de stabilire a unor preţuri competitive în piaţă şi soluţionarea accelerată a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.

Pe de altă parte, venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, la 540,2 milioane lei (121,4 milioane euro), datorită concentrării pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.

Rezultatul net din tranzacţionare s-a diminuat cu 16,8%, la 281,3 milioane lei (63,2 milioane euro), din cauza tranzacţiilor FX mai scăzute. În acelaşi timp, veniturile operaţionale s-au redus cu 12,6%, la 2,62 miliarde lei (589,7 milioane euro), de la 3 miliarde lei (680,6 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut.

Cheltuielile administrative generale au ajuns la 1,05 miliarde lei (237,1 milioane euro), în scădere cu 13,8%. Atingerea ţintelor de venituri şi cheltuieli, stabilită în planul de redresare a băncii din 2012, este susţinută de atenţia continuă acordată măsurilor de eficienţă şi productivitate.

Astfel, indicatorul cost-venit s-a îmbunătăţit, ajungând la 40,2% în primele nouă luni, faţă de 40,7% în perioada similară a anului trecut.

Rata de solvabilitate conform standardelor locale s-a menţinut la 20%, peste cerinţele BNR, de minim 10%. De asemenea, rata de capital nivel 1+2 IFRS de 24,9% (grup BCR) la iunie 2014, arată clar adecvarea capitalului BCR şi susţinerea continuă din partea Grupului Erste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCR,
REZULTATE,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/curatarea-bilantului-bcr-a-generat-bancii-pierderi-de-546-milioane-euro-la-noua-luni-13479000
13479000
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19 Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.