Cum mai merge PNRR: Guvernul şi-a bugetat să cheltuiască 4 mld. euro din PNRR în 2023 şi a cheltuit numai 1,2 mld. euro

Autor: Răzvan Botea Postat la 30 ianuarie 2024 41 afişări

Cum mai merge PNRR: Guvernul şi-a bugetat să cheltuiască 4 mld. euro din PNRR în 2023 şi a cheltuit numai 1,2 mld. euro

Guvernul şi-a bugetat să cheltuiască 4 mld. euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi a cheltuit numai 1,2 mld. euro în 2023, conform execuţiei bugetare de la final de 2023. România trebuie să cheltuiască toţi cei 29 mld. euro din PNRR până la finalul anului 2026, altfel pierde banii, conform regulamentelor europene.

ZF a scris în mai multe rânduri că absorbţia din PNRR este foarte mică şi, în acest ritm, România nu va reuşi să cheltuiască suma alocată.

Adrian Câciu, ministrul fondurilor europene, a sugerat, răspunzând la o întrebare ZF în noiembrie 2023, că nu sunt probleme la implementarea PNRR: „PNRR-ul este construit, şi nu este numai România în situaţia asta, ca primii doi ani să fie pentru angajamente. În primul an trebuie să ai angajamente de 70% din anvelopa aferentă fiecărui stat. Ce înseamnă angajamente? Să faci contractele. Contractele pentru investiţii“, a spus el.

Cu toate acestea, guvernul şi-a planificat la început de 2023 să cheltuiască 4 mld. euro (20 mld. lei) din PNRR în 2023 şi a cheltuit 5,8 mld. lei, adică 1,2 mld. euro. În acest moment, România a încasat de la Comisia Europeană peste 9 mld. euro din PNRR, cu tot cu prefinanţare, şi a înaintat şi a treia cerere de plată, în valoare de 2,7 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cheltuieli,
guvern,
refuz,
romania,
bani,
europene

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.