Cum îşi organizează agenda Martin Zmelik, CEO-ul CEZ

Autor: Ioana Matei Postat la 29 aprilie 2017 69 afişări

Martin Zmelik a vorbit în cadrul unui eveniment Meet the CEO organizat de Business Magazin despre cum cum îşi gestionează agenda: are doar o asistentă/secretară, nu are un sistem rigid de organizare, cu tabele, preferă să îşi ordoneze priorităţile în minte.

Cum îşi organizează agenda Martin Zmelik, CEO-ul CEZ

 „Încerc să îmi organizez lucrurile în cap, mi-am organizat şi echipa, încerc să mă concentrez doar pe lucrurile cele mai importante legate de business.” Îşi începe programul la 8 – 8:30, iar acesta poate continua până în punctul în care vrea el: „Încerc să maximizez rezultatele efortului din fiecare zi, poate nu este cel mai eficient mod de lucru, dar încerc să fiu prezent în toate activităţile de interes strategic pentru companie şi în proiectele pe care aş vree să le urmăresc”. Obişnuieşte şi ca în fiecare weekend să îşi facă un plan pentru săptămâna următoare, stabilind care sunt cele mai importante lucruri de făcut, activităţile strategice pentru săptămâna următoare. „Astfel de activităţi îţi fură din timp, ziua are doar 24 de ore, iar solicitările de întâlniri sunt multe.” Îşi stabileşte priorităţile prin rotaţie – de cele de care nu s-a ocupat într-o săptămână se va ocupa în următoarea.

Niciodată nu numără deciziile pe care le ia în fiecare zi şi, când simte că este prea subiectiv pentru a lua una, preferă să o amâne, însă nu şi să o evite. „Niciodată nu le număr, sunt zile foarte încărcate, care trec glonţ, iar din când în când am impresia că sunt copleşit; dacă amân o decizie, fac acest lucru pentru că s-ar putea să fiu subiectiv, din cauza managementului sau a stresului. Pentru a lua o decizie corectă, mai dau o zi sau jumătate de zi. Nu amân decizii pentru un an, fiindcă o decizie amânată s-ar putea să te bântuie – acesta ar putea fi un al 11-lea sfat, adăugat celor 10 pentru tineri manageri, nu încerca să eviţi o decizie.” Sportul nu lipseşte din viaţa lui - îşi începe ziua la 6 – 6:30, deseori prin alergări în parcul Herăstrău, şi face sport de cel puţin trei ori pe săptămână; este pasionat totodată de mountain biking, iar vacanţele lui sunt active. „Pentru mine concediul nu înseamnă vacanţe în care să stau pe malul mării şi să citesc. „Nu tot timpul a putut să îşi ia vacanţă, acesta fiind unul dintre tributurile pe care le-a plătit în numele dezvoltării profesionale: „Au fost perioade în care nu am fost în vacanţe pentru 3-4 ani, am întrerupt multe hobbyuri, acasă, uneori, se afla mai degrabă poza mea decât eram prezent. Când eşti prezent fizic nu înseamnă neapărat că eşti prezent şi mental. Au fost multe sacrificii. E greu de spus dacă au meritat; în prezent, sunt destul de determinat şi nu am regrete. Pe de altă parte, pot să spun că în ce priveşte echilibrul în familie - relaţie - muncă - tu însuţi, dacă dedici totul muncii, vei primi multe taxări.” Când vine vorba despre greşelile făcute în carieră, Martin Zmelik spune că atunci când a fost promovat ca CEO al companiei a petrecut mai mult timp decât ar fi fost necesar în operaţiuni, deoarece anterior a lucrat vreme de aproximativ cinci ani în acest domeniu. „Ce aş face diferit? Mi-aş asculta mai mult subordonaţii şi aş face doar activitatea de CEO.” Întrebat ce companie ar alege, dacă ar putea să-şi aleagă un parcurs de antreprenor, spune că, în calitate de CEO într-o corporaţie mare, nu ştie dacă ar avea abilităţi de antreprenor, care ţin de o disciplină pe care o consideră total diferită. Îşi imaginează însă că ar alege o afacere legată de una pentru pasiunile lui, de pildă producţia de biciclete mountain bike.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.