Cum ii sperie statul pe fumatori: noile imagini de pe pachetele de tigari din SUA (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2011 360 afişări

Imagini cu plamani afectati de tutun, un cadavru dupa autopsie, un om cu traheotomie din al carui gatlej iese fum de tigara, o femeie plangand sau un fumator cu masca de oxigen pe fata vor figura pe viitoarele pachete de tigari vandute in SUA.

Administratia Federala pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) a publicat marti setul de imagini pe care fabricantii vor fi obligati sa le aplice pe pachetele de tigari, cu scopul de a-i descuraja pe fumatori prin intermediul unor reprezentari vizuale socante, induiosatoare sau incurajatoare pentru cei ce vor sa se lase de fumat.

Fabricantii trebuie sa se conformeze pana in septembrie 2012 la schimbarea de imagine, cea mai importanta din ultimul sfert de secol si care are loc in virtutea unei legi din 2009, informeaza AP. FDA estimeaza ca folosirea noilor imagini va duce la scaderea numarului de fumatori cu 213.000 numai in 2013. Conform site-ului FDA, "fumatul cauzeaza moartea aproape pentru unul din cinci americani, ceea ce inseamna circa 443.000 de decese anual".

Avertismentele FDA vor fi aplicate pe ambele parti ale pachetelor de tigari, ocupand intreaga parte superioara a pachetelor, astfel incat si-au atras deja furia unora dintre marii producatori, care au dat deja statul in judecata, argumentand ca astfel marcile de tigari nu se vor mai vedea deloc pe pachete. In acelasi timp, toate reclamele la tigari vor include obligatoriu si imaginile respective.

Salon.com noteaza ca exista o opozitie si la nivelul unor state: Bill Haslam, guvernatorul statului Tennessee, producator important de tutun, a semnat in aceasta luna o lege care pedepseste cu amenzi si inchisoare "transmiterea sau expunerea unei imagini care i-ar putea speria, intimida sau tulbura din punct de vedere emotional pe privitori", cu exceptia cazurilor cand ele servesc "un scop legitim", desi termenii sunt supusi interpretarilor si ar putea oferi companiilor producatoare de tigari un argument spre a nu se conforma reglementarii FDA.

Cele noua imagini au fost selectate dintr-un set initial de 36, dat publicitatii in noiembrie 2010.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-ii-sperie-statul-pe-fumatori-noile-imagini-de-pe-pachetele-de-tigari-din-sua-galerie-foto-8369923
8369923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.