Cum arată muzeul de maşini deschis de Ion Ţiriac la Bucureşti (GALERIE FOTO)

Autor: Ioana Matei Postat la 28 noiembrie 2013 4631 afişări

Premierul Victor Ponta, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, reprezentanţi ai mediului de business precum Camelia Şucu, dar şi sportivi precum Gică Hagi sau Gabriela Szabo au fost prezenţi joi la lansarea galeriei Ţiriac Collection. În cadrul galeriei vor fi expuse peste 60 de modele din colecţia personală de maşini a omului de afaceri Ion Ţiriac formată din mărci precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati.

“Între câţi prim-miniştri sunt prezenţi aici, să înţeleg că l-aţi ales pentru un discurs, ca şi maşina lângă care ne aflăm, pe cel ma nou. Bănuiesc că, la fel ca în tenis şi în politică, modelele noi sunt cele mai performante, iar cele mai vechi sunt mai valoroase, nu?”, este întrebarea pe care i-a adresat-o premierul Victor Ponta omului de afaceri Ion Ţiriac, în cadrul evenimentului de lansare a colecţiei Ţiriac Collection. “Domnule prim-ministru, cum au spus chinezii, it’s only money”, a fost răspunsul lui Ţiriac.

Premierul a fost invitat să ţină un scurt discurs în cadrul evenimentului, în care l-a felicitat pe Ion Ţiriac pentru proiect. „Era păcat să aveţi asemenea bijuterii şi să nu le vadă cât mai mulţi oameni, mă gândeam că noi politicienii uneori, dacă avem vreo maşină, încercăm să o ascundem, să nu ne-o vadă cineva, dumneavoastră sunteţi un om fericit că puteţi să le arătaţi”, a glumit premierul.

Victor Ponta a mai declarat că s-ar întoarce oricând să revadă colecţia, într-un moment „cu mai puţină presă”, iar omul de afaceri l-a invitat să îşi ia un concediu de două zile, pentru a conduce maşina lui preferată, Lancia Delta Integrale. „Am învăţat de la unul dintre cei prezenţi că atunci când îţi iei vacanţă din funcţia asta, îţi iei vacanţă pe mai mult timp, nu doar pe două zile şi va trebui să vorbesc cu dl, Tăriceanu care este pilot, eu sunt doar copilot, vom profita de invitaţia dvs.”

Premierul a răspuns şi la o altă invitaţie de a lui Ţiriac, cea de a cumpăra una dintre maşini în schimbul a zece milioane de euro în scop caritabil: „Aş pune în buget aşa ceva dar sunt convins că acesta nu va fi promulgat dacă dăm bani pentru o maşină de colecţie sau pentru o faptă caritabilă.

Galeria Ţiriac Collection este prima colecţie personală lansată în România şi  reuneşte peste 60 de modele de vehicule şi motociclete ale unor mărci precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson. Ion Ţiriac are în colecţie aproximativ 250 de maşini, iar acestea vor fi expuse prin rotaţie în cadrul expoziţiei. Deşi s-a ferit de detalii legate de costurile maşinilor, omul de afaceri a povestit despre începuturile pasiunii sale. „Am cumpărat primul Mercedes 280 S, nu SE cu injecţie, pentru că nu se găseau suficiente şurubelniţe în Bucureşti ca să umble la motor la el. Totdeauna am avut această legătură cu motoarele şi maşinile, dar din păcate nu am avut timp şi am început târziu pentru că timpul meu era consumat pentru alte motive.”

Ţiriac nu a oferit detalii legate de valoarea colecţiei: „După părerea mea se ridică la  valoarea exactă de cât ar oferi cineva pentru ea, e exact acelaşi lucru când te duci la o licitaţie şi se pun anumite preţuri: este pus un preţ pe un produs de 100.000 de euro, care ajunge să fie cumpărat cu două milioane de euro sau nu se vinde deloc. Nu există o cifră, nu există o valoare, pentru mine valorează foarte mult, pentru alţii variază mai puţin.”

Potrivit estimărilor din piaţă, valoarea celor 250 de maşini depăşeşte 50 mil. euro, având în vedere că majoritatea sunt automobile rare de colecţie al căror preţ creşte anual. Mai mult, multe dintre acestea au fost achiziţionate în cadrul unor licitaţii la preţuri peste cele de piaţă.

Singura referinţă pe care a făcut-o legată de costurile maşinilor a fost un exemplu recent unui Ferrari vândut în cadrul unei licitaţii pentru 55 de milioane de dolari. „Probabil că dacă l-aş fi cumpărat eu, eram într-o altă clasă în cei 500”, a declarat omul de afaceri. El a adăugat totuşi că maşinile istorice reprezintă cea mai sigură investiţie, dar că nu s-a gândit niciodată să le vândă.

Colecţia a fost deschisă pentru că „dacă îmi plac mie, vreau să le ofer şi altor oameni ca să se bucure de ceea ce văd. Nu sunt singur în ţara asta, există şi alţi colecţionari, poate cu colecţii mai de valoare şi încurajez să facă acelaşi lucru, este păcat ca cel puţin copiii, tineretul, lumea care se bucură de aşa ceva, să nu le vadă.”

Ion Ţiriac nu are o maşină preferată şi încearcă să conducă periodic fiecare model din colecţie: „Când eram tânăr ca dl. Năstase,  îmi plimbam fetele la şosea, cu motocicleta, apoi am mai îmbătrânit şi mi-am cumpărat câini, iar după ce s-au dus şi ăia, trebuie să îmi plimb maşinile atunci când am timp”. În fiecare zi, Ion Ţiriac îşi scoate la plimbare trei dintre maşini, le duce până la Snagov şi înapoi.

Chiar dacă nu doreşte să vândă maşinile, omul de afaceri ar face o excepţie pentru Adrian Năstase, Ilie Năstase, Victor Ponta sau alţi invitaţi la evenimentul de deschidere al colecţiei. « Aş vinde o maşină pe care o am în duplicat şi cu mare drag dacă cineva îmi oferă 10 milioane pe care să îi donăm ulterior în scop caritabil. Dacă am ajuns să am de mâncare de trei ori pe zi şi să pot să îmi plătesc plinul la avion, pot să dau şi o maşină cadou pentru o treabă mai ca lumea », a conchis el.

Colecţia numără aproximativ  250 de maşini,  multe încă în proces de recondiţionare, iar numărul acestora este în creştere: “Dar vreau să le rotesc, să le schimb şi din păcate, asta e o boală, nu m-am liniştit, nu m-am lecuit, deşi am jurat să nu mă mai duc la licitaţii».

Primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, invitat şi el la eveniment, a apreciat colecţia de maşini din perspectiva unui cunoscător: “Am acasă cinci maşini, care stau la căldurică, au o climă specială, umiditate, Este o pasiune, de obicei, noi nu ne luăm aşa, ne luăm epave. Iar epavele sunt din ce mai rar de  de găsit, iar în urmă cu 20 de ani când a început pasiunea mea, moştenită de la tata, e refugiul în care mă găsesc de fiecare dată când am probleme, când am probleme, mă duc la “copilaşii mei”, iar soţiea mea, deşi este geloasă uneori, este bucuroasă că sunt singurele mele amante.

Colecţia va putea fi vizitată de public începând cu 29 noiembrie într-un spaţiu de 2.200 mp aflat pe Calea Bucureştilor nr. 289 din Otopeni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ion tiriac,
masini,
bucuresti,
galerie foto,
muzeu
/actualitate/cum-arata-muzeul-de-masini-deschis-de-ion-tiriac-la-bucuresti-galerie-foto-11728200
11728200
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.