CSR 2023. Sera verticală de 6.500 mp de la Tătărani

Postat la 31 octombrie 2023 70 afişări

Motivaţie:

La baza acestui proiect, devenit plan de business, a stat nevoia de hrană nutritivă, disponibilă tot timpul anului, produsă local, la un preţ accesibil pentru marea masă a populaţiei. Astfel, reprezentanţii Ultragreens şi-au propus ca prin acest proiect să asigure nevoia de hrană nutritivă, combaterea malnutriţiei - obiectiv major FAO, să adreseze impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii, imposibilitatea de a mai obţine recolte bune în câmp deschis pentru anumite specii, să contribuie la reducerea poluării şi a epuizării resurselor naturale, generate a agricultura clasică, să reducă amprenta de carbon generată de cultivare şi distribuţie plante

Descrierea proiectului:

Concret, proiectul a constat în transformarea unei hale industriale aflată la marginea oraşului Ploieşti într-o facilitate de cultivare legume frunzoase şi microplante. Transformarea a început în ultimul trimestru al anului 2022 şi este încă în dezvoltare. Bugetul lucrărilor de până acum a fost de 1,6 milioane de euro. Proiectul va fi terminat la sfârşitul anului 2023 şi va absorbi un buget suplimentar de 1,2 milioane euro. Suprafaţa cultivată de 6.500 de metri pătraţi este distribuită pe 12 etaje, până la o înălţime de 8 metri. Suprafaţa ocupată la sol este de 1.800 de metri pătraţi, cu tot cu spaţiile de procesare, ambalare şi depozitare.  Irigarea este asigurată în circuit închis, cu recirculare, cu un consum de apă cu 95% mai mic decât în agricultura în câmp deschis. Iluminarea este asigurată cu lumini de tip LED. Alimentarea cu electricitate este făcută din surse de energie regenerabilă. Incinta este ermetic închisă, operarea în zona de cultivare şi germinare este asigurată de mecanisme automatizate, deci nu există contaminare şi nu este necesară folosirea de pesticide. Hrana este curată şi poluarea este zero.

Rezultate:

Sera verticală va produce tot timpul anului, complet predictibil şi sustenabil, între 220 şi 250 de tone de plante pe an, în funcţie de mixul de specii ales. Majoritatea plantelor cultivate nu cresc în câmp deschis în România în sezonul rece şi sunt importante. Producţia locală va micşora nevoia de importuri. În fiecare moment în seră vor fi minimum 3.250.000 de plante, din care 1 milion în stare matură. 500 de plante de tipul celor cultivate de Ultragreens pot asigura oxigen pentru o persoană, deci vor emite în atmosferă oxigen pentru 2.000 de oameni. Din calculele bazate pe cele 220 de tone de plante produse, reprezentanţii companiei spun că ar putea să captureze din atmosferă 113 tone de dioxid de carbon.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.