Compania farmaceutică Novartis este acuzată în SUA că a dat mită pentru promovarea unui medicament riscant

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 09 ianuarie 2014 114 afişări

O divizie a grupului elveţian Novartis din SUA este acuzată de autorităţile americane că a dat mită companiei BioScrip, de servicii farmaceutice şi îngrijire la domiciliu, pentru promovarea Exjade, un medicament pentru controlul fierului care poate provoca disfuncţii ale rinichilor şi ficatului.

Compania farmaceutică Novartis este acuzată în SUA că a dat mită pentru promovarea unui medicament riscant

Plângerea, făcută la un tribunal din Manhattan de procuratura SUA, 26 de state federale şi Districtul Columbia, stipulează că producătorul de medicamente a plătit BioScrip pentru a încuraja pacienţii să îşi reînnoiască reţetele pentru Exjade, transmite Bloomberg.

Separat, autorităţile federale şi statale au anunţat că BioScrip, înregistrată în Elmsford, New York, a acceptat să plătească 15 milioane de dolari pentru închiderea investigaţiei la adresa sa.

Autorităţile federale şi statale acuză că programele guvernamentale pentru sănătate Medicare şi Medicaid au plătit zeci de milioane de dolari în baza unor cereri false pentru medicamentul Exjade.

"Acest aranjament între Novartis şi BioScrip a fost periculos pentru pacienţi şi este ilegal. Procesul împotriva Novartis şi acordul cu BioScrip au transmis un mesaj clar, companiile nu pot plăti farmaciile pentru a promova medicamente direct către pacienţi", a declarat Eric Schneiderman, procurorul general al New York-ului.

Potrivit plângerii, Novartis a plătit BioScrip în perioada februarie 2007 - mai 2012, sub formă de referinţe şi discounturi. În schimb, BioScrip a efectuat zeci de mii de telefoane către pacienţi, pentru a-i convinge să continue să folosească medicamentul.

Julie Masow, purtător de cuvânt al Novartis, a afirmat într-un comunicat că grupul respinge acuzaţiile legate de colaborarea cu BioScrip şi intenţionează să se apere.

Exjade a fost aprobat de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente în noiembrie 2005, pentru tratarea excesului de fier rezultat în urma transfuziilor de sânge. În ianuarie 2010, agenţia a cerut ca pe ambalajul produsului să fie inclusă o casetă neagră care să avertizeze în privinţa riscului apariţiei unor disfuncţii renale, ale ficatului, precum şi a hemoragiilor gastrointestinale, care în unele cazuri pot fi fatale.

Novartis a dorit să crească gradul de reutilizare a medicamentului pentru că studiile sale de piaţă au arătat că un număr semnificativ de medici şi pacienţi au optat să renunţe la produs din cauza efectelor secundare, potrivit plângerii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NOVARTIS,
SUA,
PROCES
/actualitate/compania-farmaceutica-novartis-este-acuzata-in-sua-ca-a-dat-mita-pentru-promovarea-unui-medicament-riscant-11875898
11875898
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.