Comisia Etică, despre prezenţa lui Salam la TVR: Alegerea invitaţilor e responsabilitatea ziariştilor

Autor: Madalina Cerban Postat la 06 aprilie 2015 82 afişări

Comisia de Etică a SRTv, care a fost sesizată privind prezenţa lui Florin Salam la TVR 2, spune că alegerea invitaţilor este responsabilitatea ziariştilor care realizează o emisiune, precizând că misiunea asumată a TVR prevede că televiziunea îşi doreşte să devină "spaţiu viu de dezbatere publică".

Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) a făcut câteva precizări privind "scrisoarea deschisă" a lui Adrian Bucur, jurnalist şi membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

"Având în vedere solicitarea imperativă adresată Comisiei de etică şi arbitraj prin intermediul presei de către domnul Adrian Bucur (...), privind oportunitatea prezenţei interpretului de manele Florin Salam în emisiunea «Destine ca-n filme» difuzată pe TVR 2, facem următoarele precizări: Comisia de etică şi arbitraj nu are menirea de a face evaluări calitative ale programelor, persoanelor sau genurilor muzicale, cum nu are niciun fel de atribuţii legate de stabilirea subiectelor emisiunilor, alegerea invitaţilor sau abordarea editorială; aceste responsabilităţi aparţin, cum este şi firesc, jurnaliştilor autori de emisiuni şi şefilor editoriali", spune Comisia de Etică a SRTv, într-un punct de vedere publicat, luni, pe site-ul TVR.

Comisia de Etică precizează că este competentă să se pronunţe asupra eventualelor abateri de natură deontologică ale jurnaliştilor, aşa cum sunt acestea descrise în Statutul ziaristului din SRTv. "(...) din acest punct de vedere, «scrisoarea deschisă» a domnului Adrian Bucur nu semnalează încălcarea vreunei prevederi", spune Comisia de Etică.

În ceea ce priveşte sugestia lui Adrian Bucur privind abaterea realizatorilor emisiunii de la "misiunea serviciului public de televiziune", Comisia de Etică atrage atenţia că, potrivit descrierii publicate sub titlul "Misiune, viziune, valori" pe site-ul tvr.ro, "TVR îşi doreşte să devină «un spaţiu viu de dezbatere publică, deschis şi accesibil tuturor opiniilor şi orientărilor din societate», prin stimularea formării «unei opinii proprii şi neinfluenţate asupra realităţilor româneşti (...)»".

"Recunoscând dreptul domnului Bucur de a avea opinii critice faţă de deciziile editoriale sau activitatea profesională a colegilor săi, Comisia de etică şi arbitraj subliniază obligaţia tuturor jurnaliştilor angajaţi ai TVR (deci şi a celor care fac parte din Consiliul de administraţie, potrivit art. 23 din Legea 41/19941) de a se abţine de la critici şi comentarii publice «înainte de a fi uzat de toate drepturile de care beneficiază înlăuntrul Societăţii, prin acest Statut şi prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Societăţii» (art.26, Statutul ziaristului din SRTv)", mai spune Comisia de Etică.

În privinţa acestui ultim aspect, Comisia de Etică aminteşte că, în şedinţa din 16 martie, s-a autosesizat cu privire la declaraţiile publice ale lui Adrian Bucur, care susţinea, pe 16 februarie, că în timpul procesului de evaluare a managerilor din TVR ar fi fost ţinta unor presiuni şi ameninţări atât din partea unor "manageri", cât şi a unor "oameni influenţi a căror probitate morală este îndoielnică".

Având în vedere calitatea de membru al Consiliului de Adminsitraţie al SRTv, aceste precizări ale Comisiei de Etică vor fi comunicate membrilor CA.

Într-un punct de vedere remis MEDIAFAX, în cursul zilei de 31 martie, Adrian Bucur a criticat prezenţa cântăreţului de manele Florin Salam în emisiunea "Destine ca-n filme" care a fost difuzată în seara aceleiaşi zile, la TVR 2, considerând "siderant" faptul că acesta "este servit drept model de urmat şi reper moral" la televiziunea publică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TVR,
COMISIE ETICĂ,
FLORIN SALAM
/actualitate/comisia-etica-despre-prezenta-lui-salam-la-tvr-alegerea-invitatilor-e-responsabilitatea-ziaristilor-14109765
14109765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.