CNA are nevoie pentru a funcţiona anul viitor de un buget de 10.250.000 de lei - proiect

Autor: Madalina Cerban Postat la 09 decembrie 2014 31 afişări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat, are nevoie pentru a funcţiona anul viitor de 10.250.000 de lei, potrivit proiectului de buget al CNA adoptat marţi, în şedinţa Consiliului, şi care urmează să fie transmis Ministerului Finanţelor Publice.

CNA a aprobat, marţi, cu opt voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Laura Georgescu), solicitarea de buget pe anul 2015 care urmează să fie înaintată Ministerului Finanţelor Publice.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus în şedinţa de marţi că a votat "împotrivă" pentru că vrea să vadă cu exactitate cum s-a direcţionat diferenţa de aproximativ 2 milioane de lei între bugetul de 10.250.000 de lei pe care Consiliul îl solicită pentru 2015 şi bugetul pe care instituţia l-a avut anul acesta (8.543.000 de lei, n.r.).

Ea s-a referit la faptul că proiectul de buget solicitat de CNA în 2015 a fost prezentat verbal în şedinţa de marţi de două reprezentante ale departamentelor de specialitate ale CNA, fără a exista forma definitivă finală a proiectului, în variantă scrisă, în faţa fiecărui membru al Consiliului.

Pe de altă parte, potrivit relatărilor din şedinţa CNA de marţi, proiectul de buget solicitat de Consiliu pe 2015 cuprinde, la anumite capitole, sume mai mari decât limitele stabilite de Ministerul Finanţelor. Aceste creşteri de sume solicitate de CNA, la anumite capitole, ar fi fost stabilite în urma unei discuţii la care au participat mai mulţi membri ai Consiliului şi care s-a desfăşurat luni, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi.

Astfel, la categoria "bunuri şi servicii", suma propusă este de 1.778.000 de lei, în creştere cu 658.000 de lei faţă de limita stabilită de Ministerul Finanţelor, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa Consiliului de marţi.

Această sumă include şi alocarea a aproximativ 60.000 de euro pentru organizarea în 2015, de CNA, în România, a reuniunii principalului organism în audiovizual din Europa - European Platform of Regulatory Authorities (EPRA). Reuniunea EPRA se va desfăşura la Bucureşti, în octombrie 2015, fiind pentru prima dată când cel mai important organism de reglementare în audiovizual la nivel european se va întâlni în România.

În plus, CNA solicită de la bugetul de stat fonduri necesare realizării unui spot publicitar în cadrul campaniei de promovare a tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, dar şi pentru realizarea de reparaţii capitale la terasa clădirii în care Consiliul îşi desfăşoară activitatea şi care creează probleme în interiorul instituţiei.

Totodată, potrivit relatărilor din şedinţa de marţi, sumele au fost menţinute "la un nivel sensibil egal" cu cele din 2014, cu mici creşteri, la utilităţi, carburanţi etc. Şi în privinţa deplasărilor a fost menţinut un nivel identic ca sumă cu cel din 2014.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte studiile şi cercetările pe care CNA plănuieşte să le desfăşoare anul viitor, în proiectul de buget pe 2015 apare o reluare a unui proiect mai vechi derulat de instituţie, respectiv cel cu privire la îmbunătăţirea folosirii limbii române în audiovizual. Acest proiect a fost iniţiat în mandatul fostului preşedinte al CNA Răsvan Popescu.

În şedinţa CNA de marţi nu au fost prezentate cu exactitate valoarea acestor sume solicitate de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte cheltuielile de capital ale CNA, suma propusă pentru 2015 este la nivelul de 508.000 lei. Totodată, 99% din această sumă (500.000 de lei) reprezintă necesarul realizării unei aplicaţii care să transpună baza de date de la departamentul licenţe al Consiliului într-un format uşor accesibil de către toţi cei care vor avea nevoie. În acest sens, CNA ar urma să achiziţioneze două servere şi patru staţii de lucru, calculatoare.

Pe de altă parte, în bugetul de personal pe anul 2015, proiectul prevede suplimentarea numărului de posturi din aparatul tehnic, care este în prezent de 133, cu 10 posturi, în special pentru întărirea serviciului de inspecţie din ţară al CNA. Astfel, dacă Ministerul Finanţelor va aproba propunerea de buget şi dacă bugetul va fi adoptat în Parlament, Consiliul ar urma să aibă anul viitor un număr total de 143 de posturi în aparatul tehnic şi 11 posturi de demnitate publică (cei 11 membri ai CNA).

Însă, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi, în urma acestei suplimentări de 10 posturi, va creşte şi limita financiară impusă de Ministerul Finanţelor, cu 190.000 de lei.

Proiectul de buget pe anul viitor al CNA ar urma să fie transmis, marţi, Ministerului Finanţelor Publice. În următoarea perioadă, propunerea de buget a CNA urmează să fie analizată în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi urmează să fie supusă spre aprobare votului plenului Parlamentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
BUGET,
/actualitate/cna-are-nevoie-pentru-a-functiona-anul-viitor-de-un-buget-de-10-250-000-de-lei-proiect-13710953
13710953
comments powered by Disqus
CUM A SCHIMBAT PANDEMIA PLANURILE TINERILOR MANAGERI DE TOP DIN ROMÂNIA CUM A SCHIMBAT PANDEMIA PLANURILE TINERILOR MANAGERI DE TOP DIN ROMÂNIA

Business MAGAZIN a lansat recent catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP – ediţia cu numărul 15 – iar odată cu acesta numărul tinerilor manageri sau antreprenori promovaţi de-a lungul timpului prin acest proiect a ajuns la 1.500. Situaţia incertă din prezent ne-a determinat să îi întrebăm pe tinerii din anuarul curent unde se văd peste 10 ani, dar şi cum cred ei că le va schimba parcursul contextul pandemic pe care îl traversăm. Răspunsurile lor ne fac să privim cu optimism către viitor şi – sperăm – să luăm decizii curajoase în prezent.

vezi continuarea
ZF.ro
BREAKING. Planul lui Bill Gates merge înainte: Miliardarul scoate tunurile pe masă. Anunţul care a surprins pe toată lumea BREAKING. Planul lui Bill Gates merge înainte: Miliardarul scoate tunurile pe masă. Anunţul care a surprins pe toată lumea
Cea mai sigură investiţie în criză. Dezvăluiri de la Banca Transilvania
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Barna: Dosarul 10 august, un fel de cartof fierbinte aruncat dintr-o mână în alta, în speranţa că acea zi va fi uitată Barna: Dosarul 10 august, un fel de cartof fierbinte aruncat dintr-o mână în alta, în speranţa că acea zi va fi uitată
Orban merge miercuri în Parlament
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.