Claudiu Nasui, despre ordonanţa Horeca: Bugetul va fi împărţit de toate firmele care solicită ajutor

Autor: Petru Mazilu Postat la 20 februarie 2021 118 afişări

Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anunţat că bugetul alocat ajutorului pentru sectorul Horeca va fi împărţit de toate firmele care solicită sprijin de la stat. Astfel, se renunţă la principiul „primul venit, primul servit”. Bugetul programului guvernamental este de 1 miliard de lei.

Claudiu Nasui, despre ordonanţa Horeca: Bugetul va fi împărţit de toate firmele care solicită ajutor

Ordonanţa prin care se acordă ajutor firmelor din domeniul Horeca a fost aprobată de Guvern. Autorităţile au decis să modifice modul în care se face plata. Astfel, s-a renunţat la principiul „primul venit, primul servit”, anunţă ministrul Claudiu Nasui.

„Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede.

Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Nu am vrut nici să mergem pe un criteriu de departajare pe care să-l fi ales noi prin minister, deoarece tot ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc şi cei care nu primesc. În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?” Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii”, a explicat ministrul Economiei.

Guvernanţii au decis să împartă bugetul tuturor firmelor eligibile, care fac solicitare.

„Concret, guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea Horeca. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare. Astfel toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluţie corectă care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a precizat Claudiu Nasui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ordonanţă,
horeca,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.