Ciprian Bălănescu, multiplu campion european, a câştigat triatlonul Fără Asfalt la mare. “Toate momentele sportive sunt frumoase. Nu pot să fac o comparaţie dintr-o cursă şi alta. Nicio victorie nu se compară cu cealaltă”

Autor: Florin Casota Postat la 05 iunie 2017 94 afişări

Ciprian Bălănescu, multiplu campion european, a câştigat triatlonul Fără Asfalt la mare ce a avut loc pe 3 iunie în rezervaţiile naturale 2 Mai - Vama Veche şi Hagieni - Albeşti.

Primul triatlon off-road al sezonului competiţional din acest an, Fără Asfalt la mare, a avut loc pe 3 iunie, în rezervaţiile naturale 2 Mai – Vama Veche şi Hagieni – Albeşti. La competiţie au luat startul peste 700 de concurenţi, amatori şi profesionişti, pasionaţi de ture de înot, bicicletă şi alergare în natură.

Câştigătorul ediţiei, Ciprian Bălănescu a trecut linia de start într-o oră şi 52 de minute. Ciprian Bălănescu este multiplu camion naţional la triatlon şi duatlon şi se află la al şaselea podium la triatlonul Fără Asfalt la mare. Pe locurile al doilea şi al treilea s-au situat Daniel Attila, care a terminat competiţia în 1 oră şi 54 de minute, respectiv Alex Ciocan, care a ajuns la linia de finish în 1 oră şi 55 de minute.

Concurenţii au avut de parcurs trei probe, 1 km de înot în mare, pornind de la Micul Golf, 32 km de pedalat în proba de ciclism, în zona Hagieni – Albeşti, şi 6 km de alergare pe plajă şi faleză, între 2 Mai şi Vama Veche.

Ciprian Bălănescu a participat a şasea oară, din opt ediţii, la această competiţie şi spune că prin sport a găsit bucuria de a face mişcare, libertatea de a face ceea ce îi place. „De mic fac sport. Unii zic că am venit pe lume în viteză”.

Bălănescu este sportiv de performanţp şi practică triatlonul de mai bine de 10 ani de zile şi a participat la numeroase competiţii naţioanle, dar şi internaţionale.

Când l-am întrebat dacă urmează un regim anume pentru a atinge astfel de performanţe, Bălănescu glumeşte şi spune că "mănânc alegare pe pâine, înot pe pâine, bicicletă pe pâine". Sportivul se antrenează, de obicei, cel puţin două ore pe zi şi mai mult iarna. Chiar şi dacă câştigi competiţii este foarte greu să duci un trai bun în România doar din indemnizaţii. "Ca sportiv de performanţă în România eşti obligat să fii susţinut dacă vrei să faci performanţă. Trebuie să găseşti sponsori, care în mare parte sunt prietenii", mai spune el.

“Toate momentele sportive sunt frumoase. Nu pot să fac o comparaţie dintr-o cursă şi alta. Nicio victorie nu se compară cu cealaltă”, răspunde sportivul. El  mărturiseşte că în urmă cu câţiva ani când se afla la un punctul de a se lăsa de sport a fost convis de prieteni să continue. Ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost sportiv? “Sunt specialist în brutărie, am vrut să lucrez în brutărie".

Bălănescu vrea să se concentreze pe duatlon în viitor şi ţinteşte top 3 european şi mondial în competiţiile de duatlon. El va practica triatlon la nivel de amatori deoarece consideră că nu este destul de bun la înot pentru a putea fi competitiv la nivel internaţional.

„S-au adunat la start sportivi de performanţă şi amatori care, dincolo de traseul pe care l-au parcurs împreună, împărtăşesc aceleaşi pasiuni şi înţeleg că mişcarea practicată astfel este reţeta de succes pentru o dezvoltare personală şi profesională durabilă şi bine calibrată”, spune Tudor Vlad, iniţiatorul proiectului Fără Asfalt.

În cadrul evenimentului au participat inclusiv cei care practică doar una dintre probele triatlonului, la secţiunea de ştafetă a concursului. Traseul nu a avut dificultăţi tehnice, iar dintre cei peste 700 de participanţi, peste 170 s-au aflat la primul triatlon.

Pe 4 iunie, pe plaja mare din 2 Mai, a avut loc şi a treia ediţie a Aquathlonului Fără Asfalt, competiţie de înot şi alergare pentru copii. La cursă au participat 220 de copii, având două variante de distanţe:  50 m înot şi 400 m alergare pentru copiii între 7 - 9 ani şi 150 m înot şi 800 m alergare pentru copiii între 10 – 14 ani.

„Deprinderea de a face mişcare în mod organizat şi susţinut trebuie să fie o componentă importantă în procesul de formare a copiilor şi ne dorim să-i aducem mai aproape de sport, prin intermediul competiţiilor pe care le organizăm, precum Aquathlonul, sau a celor pe care le susţinem. Participând la activităţi sportive, copiii învăţă să-şi canalizeze corect energia debordantă şi vor reuşi mai uşor să se autodepăşească, să fie mai sociabili şi dornici să-şi facă prieteni care împărtăşesc aceleaşi pasiuni”, spune Tudor Vlad.

Fără Asfalt a fost în 2010 primul triatlon off-road din România, iar până în prezent a rămas concursul de gen cu cel mai mare număr de participanţi. Din lista celor înscrişi la proba de triatlon în fiecare an, până la 30% se află la prima participare la acest gen de concurs.  La prima ediţie s-au încris în jur de 190 de oameni, dintre care doar 20-30 de persoane mai participaseră la astfel de concursuri. Potrivit lui Tudor Vlad, în jur de 1500-2000 de pasionaţi de triatloni se află în România în acest moment.

„Media de vârstă a participanţilor la triatlon este de 35 de ani. Oamenii se apucă de sport mai târziu, noi încercăm să le spunem că ar fi şi mai bine dacă ar începe să facă sport şi mai devreme. Avem programe prin care încercăm să atragem copii la sport”, spune Vlad.

Câştigătorii competiţiei Fără Asfalt la mare 2017

Top 5 masculin:

1. Ciprian Bălănescu - 1:51:10

2. Daniel Attila – 01:54:25

3. Alex Ciocan – 01:55:16

4. Alexandru Ghica – 01:55:53

5. Sorin Boriceanu – 01:58:08

Top 5 feminin:

1. Maria Szakacs – 02:18:31

2. Andreea Diana Iordache – 02:20:30

3. Neaga Adriana – 02:27:16

4. Kinga Karacsony – 02:31:08

5. Monica Mânicuţă – 02:34:15

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.