Ciorcilă, Banca Transilvania: Ne axăm pe creditare în lei, IMM-uri şi start-up-uri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 noiembrie 2013 356 afişări

Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit brut de 284,50 milioane lei, mai mare cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net este de 240,24 milioane lei, în scădere uşoară de la 265,43 mil. lei.

Ciorcilă, Banca Transilvania: Ne axăm pe creditare în lei, IMM-uri şi start-up-uri

Rezultatele au fost obţinute în condiţiile creşterii organice a business-ului BT, din activitatea de bază: cu 5% la creditare, cu 2% la valoarea activelor, cu 3% la venituri operaţionale, cu 5% la totalul resurselor atrase. Numărul de clienţi activi ai băncii - persoane fizice şi companii - a crescut de la 1,56 milioane de clienţi, la 30 septembrie 2012, la aproape 1,65 milioane.

"Trimestrul al treilea a fost cel mai bun pentru banca noastră pe partea de creditare, deoarece creşterea portofoliului cu 850 milioane lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie - septembrie. Politica BT privind relansarea creditării dă roade şi reafirmă angajamentul Băncii Transilvania, ca bancă locală, de a finanţa economia. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice", a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania erau cu 3% mai mari - de 1.147,73 milioane lei - la sfârşitul trimestrului al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 1.117,20 milioane lei. Rezultatul pozitiv a fost generat în special de impulsionarea creditării. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 7,34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele nouă luni a crescut totalul resurselor atrase de BT de la clienţi, cu 5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la suma de 24.419,90 milioane lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare, acestea erau de 280,54 milioane lei, la acelaşi nivel cu cele de anul trecut. Raportul cost / venit a fost de 50,76%. Indicatorul s-a îmbunătăţit cu peste 1% în cursul ultimului trimestru al acestui an. Activele bilanţiere erau, la sfârşitul lunii septembrie, de 30.286,69 milioane lei, cu 2% mai mari faţă de finele lui septembrie 2012.

Soldul creditelor era de 18.416,62 milioane lei, în creştere cu 5%. Portofoliul de credite al BT este preponderent în lei. Referitor la structura acestuia în funcţie de tipul de clienţi, 51% reprezintă împrumuturi acordate companiilor cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro anual, iar aproape 50% sunt credite acordate IMM şi persoanelor fizice.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 13,22% din totalul portofoliului de credite. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare se situează la 122%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de 2.354,44 milioane lei, faţă de 2.111 milioane lei la sfârşitul anului 2012. Solvabilitatea băncii este de 12,40% - cu profitul la nouă luni inclus (neauditat).

În acest an, banca a emis obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 milioane euro şi a încheiat un nou contract de împrumut subordonat în suma de 25 milioane euro. De asemenea, în luna octombrie a încheiat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii pentru o facilitate de garantare a microcreditelor.

Banca Transilvania, a treia bancă de pe piaţa românească după valoarea activelor, are peste 6.000 de angajaţi şi o reţea formată din 550 de sedii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ciorcila-banca-transilvania-ne-axam-pe-creditare-in-lei-imm-uri-si-start-up-uri-11611995
11611995
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.