Cine este Eike Batista, brazilianul care a pierdut 25 de miliarde de dolari într-un an

Autor: Cătălina Butan Postat la 07 aprilie 2013 51 afişări

Cu un an în urmă, Eike Batista era cel mai bogat om din Brazilia iar ambiţia lui de a ajunge pe podimul celor mai avuţi oameni de afaceri din lume părea de neoprit. El conduce unul dintre cele mai mari şi variate conglomerate industriale din lume, cu afaceri în domeniul petrolului şi mineritului până la cele din industria de recreere şi de înfrumuseţare.

Cine este Eike Batista, brazilianul care a pierdut 25 de miliarde de dolari într-un an

Cu un an în urmă, Eike Batista era cel mai bogat om din Brazilia iar ambiţia lui de a ajunge pe podimul celor mai avuţi oameni de afaceri din lume părea de neoprit.  El conduce unul dintre cele mai mari şi variate conglomerate industriale din lume, cu afaceri în domeniul petrolului şi mineritului până la cele din industria de recreere şi de înfrumuseţare.

După ce a vândut o parte din acţiunile conglomeratului EBX Group unui fondul suveran din Abu Dhabi, valoarea companiilor sale a ajuns la 34,5 miliarde de dolari, scrie Bloomberg BusinessWeek.

Astăzi însă, imperiul lui Batista “se clatină”. Portul din Rio de Janeiro, unul dintre proiectele miliardarului este încă în construcţie, fiind doar una dintre ţintele ratate ale omului de afaceri, pe lângă cele de producţie. Acestea, împreună cu o scădere de 34% faţă de 2008 a preţului petrolului au dus la o diminuare considerabilă a valorii acţiunilor companiilor şi la o pierdere de 25 de miliarde de dolari. Cu o avere de 9 miliarde de dolari, Batista nu se mai regăseşte  în Topul 100 miliardari realizat de Bloomberg  şi este al patrulea cel mai bogat om din Brazilia.

În martie,  acţiunile companiei petroliere OGX au atins minimul istoric de 4,88 reali brazilieni per acţiune (0,38 euro per acţiune). O persoană din interiorul EBX apropiată situaţiei care a refuzat să-şi ofere identitatea  susţine însă că grupul nu se confruntă cu probleme financiare, având între 6 şi 7 miliarde de disponibilităţi băneşti. Batista a refuzat să comenteze.

„Brazilienii întotdeauna au apreciat visul american. Iar ceea ce se întâmplă în Brazilia acum se numeşte visul brazilian, iar eu sunt unul dintre exemplele de persoane care îl trăiesc”, spunea Batista într-un interviu acordat Bloomberg anul trecut. Eike Batista are peste 1,2 milioane de fani pe Twitter iar în 2011 a publicat o carte de memorii care a devenit la scurt timp bestseller.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Eike Batista,
miliardar,
petrol,
Brazilia,
minerit
/actualitate/cine-este-eike-batista-brazilianul-care-a-pierdut-25-de-miliarde-de-dolari-intr-un-an-10717947
10717947
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.