Cinci partide greceşti îl susţin pe Tsipras în negocierea unui nou acord cu creditorii

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 06 iulie 2015 105 afişări

Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos a anunţat luni că trei partide de opoziţie au semnat o declaraţie de susţinere a premierului Alexis Tsipras în vederea negocierii unui nou plan de salvare cu creditorii, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Astfel, cinci partide se reunesc, în total, în spatele premierului, care avea deja susţinerea formaţiunii sale, Syriza (extremă stânga), şi a Partidului Grecilor Independenţi (naţionalişti) care face parte din coaliţie.

În opinia lui Kammenos, această susţinere anunţă o "nouă eră" în politica greacă şi sporeşte şansele Atenei de a ajunge la un acord cu creditorii săi europeni şi internaţionali.

Tsipras a convocat o reuniune a liderilor partidelor luni, la o zi după ce grecii au respins prin referendum propuneri anterioare ale creditorilor, şi la doar câteva ore după demisia ministrului grec de Finanţe Yanis Varoufakis.

Tsipras a anunţat-o pe Merkel că va prezenta noi propuneri pentru reluarea negocierilor

Tsipras a discutat luni la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu o zi înainte de summitul de urgenţă al liderilor din zona euro.

Un oficial guvernamental de la Atena a declarat că premierul i-a spus lui Merkel că va prezenta propunerile Greciei în vederea reluării negocierilor cu creditorii, la Bruxelles.

Oficialul a solicitat protecţia anonimatului, în aşteptarea unui anunţ oficial în acest sens.

Negocierile dintre Atena şi creditorii săi au fost suspendate în timpul campaniei dinainte de referendum.

Sigmar Gabriel îndeamnă Europa să acorde un ajutor umanitar Greciei

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat luni, anterior, că este necesar ca Europa să se pregătească să ofere un ajutor umanitar Greciei.

Gabriel, care este totodată ministrul german al Economiei, a declarat că există riscul ca Grecia să se confrunte cu o penurie de bunuri esenţiale, ca de exemplu medicamente.

"Poporul are nevoie de ajutor, acolo (în Grecia), iar noi nu ar trebui să îl respingem doar pentru că suntem nemulţumiţi de rezultatului referendumului" de duminică, a declarat vicecancelarul la Berlin.

El a reiterat astfel declaraţii anterioare ale întregii Europe, care consideră că depinde de Guvernul grec să prezinte o nouă propunere în vederea unui plan de salvare.

Ministrul grec al Economiei doreşte trei miliarde de euro în numerar, de urgenţă, de la BCE

În opinia ministrului grec al Economiei Giorgos Stathakis, Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să ţină băncile greceşti "în viaţă", pentru ca negocierile cu creditorii să poată avansa.

El a declarat pentru BBC că, chiar dacă BCE continuă să blocheze programul prin care asigură lichidităţi de urgenţă, restricţiile impuse în prezent retragerilor şi transferurilor bancare pot rămâne în vigoare până vineri, fără să provoace vreun colaps.

În opinia sa, cel mai bun scenariu ar fi un ajutor suplimentar de urgenţă, în numerar, în valoare de trei miliarde de euro.

Stathakis a insistat asupra faptului că Guvernul vrea ca Grecia să rămână în zona euro.

"Asta este cert. Acesta a fost sloganul dinainte de referendum", a declarat el pentru BBC. "Noi vrem să rămânem în (zona) euro. Vrem un acord mai bun. Un acord mai echilibrat", a spus ministrul.

Măsuri de control al capitalurilor au fost impuse săptămâna trecută, în urma eşecului Atenei de a ajunge la un nou acord cu creditorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
PARTIDE,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/cinci-partide-grecesti-il-sustin-pe-tsipras-in-negocierea-unui-nou-acord-cu-creditorii-14552509
14552509
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.