Cinci dintre cele mai mari bănci din lume riscă amenzi cumulate de peste 5 miliarde de dolari din cauza manipulării valutelor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 20 mai 2015 74 afişări

Cinci dintre cele mai mari bănci din lume, JPMorgan, Citigroup, Barclays, Royal Bank of Scotland şi UBS, riscă amenzi cumulate de peste 5 miliarde dolari şi acuzaţii penale, într-un acord cu autorităţile americane şi britanice pentru închiderea investigaţiilor de manipulare a pieţelor valutare.

Acordul aşteptat miercuri va marca o nouă zi neagră pentru industria bancară care încearcă să lase în urmă păcatele trecutului, iar factura pentru practicile incorecte în tranzacţiile de pe piaţa valutară mondială de 5.000 de miliarde de dolari pe zi poate urca la aproximativ 10 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Surse apropiate situaţiei au spus că JPMorgan, Citigroup, Barclays şi Royal Bank of Scotland îşi vor recunoaşte vinovăţia, în faţa acuzaţiilor penale aduse de Departamentul de Justiţie, fapt fără precedent în ultimele decenii pentru nişte companii mamă sau divizii ale unor bănci atât de mari.

Banca elveţiană UBS va evita acuzaţiile penale, după ce a obţinut imunitate prin alertarea autorităţilor în legătură cu o posibilă problemă. Banca elveţiană va plăti, potrivit unor surse apropiate situaţiei, o amendă de 200 de milioane de dolari. Sursele au spus însă că UBS riscă acuzaţii penale pentru manipularea dobânzilor pe piaţa interbancară.

Banca britanică Barclays ar urma la rândul ei să încheie acorduri cu autorităţile de reglementare din Marea Britanie şi Statele Unite, iar penalizările ar putea fi mai mari decât în cazul altor instituţii financiare, de peste 2 miliarde de dolari.

Barclays a alocat 3,2 miliarde de dolari pentru acoperirea amenzilor legate de practicile pe piaţa valutară, iar alte bănci au constituit la rândul lor provizioane.

Şeful autorităţii de reglementare din New York, Benjamin Lawsky, a declarat marţi că unii angajaţi ai Barclays ar putea fi puşi sub acuzare, dacă vor exista dovezi ale unui comportament incorect al acestora.

În noiembrie anul trecut, autorităţi de reglementare din Marea Britanie şi Statele Unite au amendat un grup de şase bănci cu 4,3 miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare, dar Barclays nu a participat la acord din cauza unor complicaţii cu autoritatea de reglementare din New York.

Impactul recunoaşterii vinovăţiei de către bancile mamă sau divizii mari ale acestora este incert, dar ar putea să le afecteze operaţiunile pe piaţa americană. În aceste condiţii, băncile vor să obţină asigurări din partea autorităţilor americane de reglementare că în urma recunoaşterii faptelor nu le vor fi interzise unele afaceri, au spus mai multe surse apropiate situaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI,
PIAŢA VALUTARĂ,
AMENZI
/actualitate/cinci-dintre-cele-mai-mari-banci-din-lume-risca-amenzi-cumulate-de-peste-5-miliarde-de-dolari-din-cauza-manipularii-valutelor-14300620
14300620
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.