Christine Lagarde: Grecia va plăti tranşa de 450 de milioane de euro către FMI în această săptămână

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 06 aprilie 2015 171 afişări

Grecia va plăti în această săptămână tranşa de 450 de milioane de euro pe care trebuie să o achite Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, în urma unei întrevederi informale cu ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, la Washington.

"Am convenit că rămânerea în această stare de nesiguranţă nu este în avantajul Greciei şi am salutat confirmarea venită din partea ministrului de finanţe în legătură cu plata pe care Grecia trebuie să o efectueze către FMI pe 9 aprilie", a declarat Lagarde, se arată într-un comunicat al FMI.

În 2010, Grecia a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană pentru un împrumut în valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Potrivit planului de returnare a acestui împrumut, Grecia trebuie să plătească 9 miliarde de euro anul acesta către FMI.

Mai mulţi oficiali ai Fondului s-au arătat dispuşi să renegocieze calendarul pentru returnarea împrumutului, dacă Grecia acceptă înnoirea acordului cu FMI, posibilitate pe care guvernul de la Atena nu vrea să o ia în calcul, potrivit Financial Times.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat cu creditorii internaţionali în 2010, însă aceştia au condiţionat acordarea tranşei de adoptarea unor reforme de austeritate.

În acest sens, guvernul de la Atena a trimis săptămâna trecută oficialilor din zona euro o nouă listă de reforme, estimate să aducă 6 miliarde euro la bugetul de stat în acest an.

Lagarde a precizat în urma întâlnirii cu Varoufakis că o "cooperare efectivă" este în interesul tuturor părţilor şi că Fondul va continua să lucreze cu autorităţile de la Atena pentru a contribui la revenirea economiei Greciei.

De asemenea, directorul FMI a afirmat că discuţiile tehnice cu echipele autorităţilor care supraveghează programul de bailout al Greciei vor reîncepe de luni atât la Atena, cât şi la Bruxelles, ministrul grec de finanţe luându-şi anagajamentul că va asigura îmbunătăţirea cooperarării autorităţilor elene cu oficialii europeni.

Impasul în care se află în prezent negocierile dintre Grecia şi creditorii externi a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată şi de părăsirea zonei euro, cu atât mai mult cu cât estimările analiştilor arată că fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea să se termine până la 20 aprilie.

Datoria publică a Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, reespectiv 176% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
GRECIA,
/actualitate/christine-lagarde-grecia-va-plati-transa-de-450-de-milioane-de-euro-catre-fmi-in-aceasta-saptamana-14108263
14108263
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.