Cele două Corei, în alertă militară, reiau negocierile într-o încercare de a ieşi din impas - VIDEO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 23 august 2015 58 afişări

Oficiali de rang înalt nord şi sud-coreeni au reluat duminică negocierile, într-o încercare de a dezamorsa tensiunile din urma unui schimb de focuri de artilerie, joi, care au adus peninsula în pragul unui conflict armat, relatează Reuters online.

Întâlnirea în satul armistiţiului, Panmunjom, situat în zona demilitarizată (DMZ), au început sâmbătă seara, în timp ce ambele părţi se aflau în stare de alertă militară, imediat după expirarea unui ultimatum prin care Phenianul a cerut Seulului să oprească mesajele de propagandă difuzate la difuzor, ameninţând cu o acţiune militară. Reuniunea a fost întreruptă duminică dimineaţa, înainte de zori.

Emisarii, prezentanţi în imagini difuzate la televizor strângându-şi mâinile şi zâmbind reţinut la începutul întâlnirii, au discutat despre modalităţi de dezamorsare a tensiunilor şi îmbunătăţire a relaţiilor, a anunţat Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, într-un scurt comunicat.

"Ambele părţi se află sub o mare presiune pentru a obţine ceva din această" întâlnire, declară Jeon Young-sun, un profesor la Institutul de Discipline Umane pentru Unificare de la Konkuk University din Seul, apreciind că durata întâlnirii la nivel înalt ar putea fi fără precedent.

Negocierile au avut loc în Casa Păcii a Coreei de Sud, situată imediat la sud de corturile albastre mult-fotografiate din Panmunjom, locul în care oficiali de rang inferior au purtat negocieri în februarie 2014, dar fără să ajungă la un rezultat.

Negocierile au fost întrerupte de ambele părţi, care au dorit să se consulte cu guvernele lor, şi pentru a servi nişte gustări, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

"Coreea de Nord cere să se oprească propaganda la difuzoare, în timp ce Coreea de Sud nu o poate face fără să obţină ceva în schimb", spune Jeon.

Cele două Corei se află teoretic în stare de război, deoarece Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu - semnat la Panmunjom - şi nu cu un tratat de pace, iar relaţiile intercoreene sunt practic blocate după scufundarea unei nave coreene de război în 2010. Phenianul a negat orice responsabilitate.

Actualele tensiuni au început la începutul acestei luni, după ce doi militari sud-coreeni au fost răniţi de mine de teren amplasate la linia de demarcaţie. Nordul dezminte că a amplasat aceste mine. Câteva zile mai târziu, Seulul a început să transmită mesaje de propagandă, la interval de trei ore, la 11 difuzoare, inslusiv muzică pop şi buletine de ştiri din Sud, reluând o practică pe care ambele părţi o abandonaseră în 2004.

Criza a escaladat joi, când Nordul a tras patru obuze în Sud, potrivit Seulului, care a răspuns cu 29 de focuri de baraj de artilerie. Phenianul a declarat o "cvasi-stare de război" în zone din prima linie şi a dat ultimatum Seulului să oprească difuzoarele.

Ultimatumul a expirat sâmbătă, fără să se raporteze incidente.

ONU, Statele Unite şi China - singurul aliat al Nodului izolat - au îndemnat la calm.

Statele Unite, care au 28.500 de oameni în baze militare în Coreea de Sud, efectuează exerciţiile militare comune anuale cu Sudul. Phenianul condamnă în mod regulat manevrele drept o pregătire de război.

Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintei sud-coreene Park Geun-hye şi ministrul ei pentru Unificare s-au întâlnit sâmbătă cu Hwang Pyong-so, consilierul militar cu cel mai înalt rang al liderului nord-coreean Kim Jong-un, şi Kim Yang-gon, un veteran în domeniul Afacerilor intercoreene, alimentând speranţa unor progrese.

În pofida negocierilor, militarii nord-coreeni au rămas în stare de alertă ridicată, a declarat un oficial din domeniul Apărării, iar Sudul a anunţat că nu intenţionează să oprească difuzoarele. Presa de stat nord-coreeană şi-a continuat retorica ostilă faţă de Sud.

Armata nord-coreeană se afla duminică în poziţie de luptă, un număr dublu faţă de obicei de piese de artilerie fiind mobilizate la linia de demarcaţie, iar o majoritate din flota sa de submarine - peste 50 - nu se aflau în baze, potrivit Yonhap.

Seulul a acuzat Phenianul că a torpilat o corvetă, cu un submarin, în 2010, ceea ce regimul stalinist dezminte.

Cei doi negociatori nord-coreeni au efectuat o vizită-surpriză în Sud în octombrie, când au participat la ceremonia de încheiere a Jocurilor Asiatice, unde s-au întâlnit cu Kim Kwan-jin, consilierul lui Park pentru Securitate Naţională, care conduce delegaţia sud-coreeană la negocierile din acest weekend. Acea întâlnire a alimentat unele speranţe în vederea unei îmbunătăţiri a relaţiilor, dar care nu s-au materializat.

Coreei de Nord i-au fost impuse sancţiuni de către ONU şi Statele Unite, din cauza unor teste nucleare şi testării unor rachete. Phenianul consideră aceste măsuri un atac la adresa dreptului său suveran de a se apăra.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COREEA DE SUD,
DIPLOMAŢIE,
COREEA DE NORD
/actualitate/cele-doua-corei-in-alerta-militara-reiau-negocierile-intr-o-incercare-de-a-iesi-din-impas-video-14684992
14684992
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.