Cele 20 de minute care aruncă în aer piaţa mondială a petrolului. Urmează marea oprire?

Postat la 26 aprilie 2020 948 afişări

Cele 20 de minute care aruncă în aer piaţa mondială a petrolului. Urmează marea oprire?

Era evident, de la bun început, pe 20 aprilie, că piaţa petrolului va avea mari probleme.

Comenzile de vânzare se revarsaseră peste noapte, iar traderii care s-au conectat la platforma Nymex în acea dimineaţă au putut vedea că venea o baie de sânge, arată Bloomberg. Până la ora 7 a.m. la New York, preţul unui contract-futures cheie - West Texas Intermediate cu livrarea în mai - era deja în scădere cu 28%, până la 13,07 dolari barilul.

La mii de kilometri distanţă, în metropola chineză din Shenzhen, o tânără de 26 de ani, numită A’Xiang Chen, a urmărit uluită evenimentele desfăşurate pe telefonul ei. Cu câteva săptămâni mai devreme, ea şi iubitul ei investiseră aproximativ 10.000 de dolari într-un produs pe care Banca Chinei, administrată de stat, l-a numit Yuan You Bao, sau Crude Oil Treasure.

Pe măsură ce se noaptea trecea, A’Xiang Chen a început să se pregătească pentru a pierde totul. La 10 p.m. în Shenzhen - ora 10 la New York - şi-a verificat telefonul ultima dată, înainte de a se îndrepta spre culcare. Preţul era acum de 11 dolari. Jumătate din economiile lor erau duse.

Pe măsură ce cuplul dormea, paguba s-a adâncit. Preţul a fost nou redus la foc rapid: cel mai scăzut de la criza financiară asiatică din anii '90, cel mai mic de la crizele petroliere din anii '70, prima dată sub zero.

Cititi mai multe pe www.medaifax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
piata,
aruncare,
oprire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.