Cel mai scump film iranian, despre viaţa profetului Mohamed, va avea premiera astăzi - VIDEO

Autor: Florin Badescu Postat la 01 februarie 2015 89 afişări

Filmul "Muhammad, Messenger of God", o peliculă despre profetul Mohamed, considerat cel mai scump lungmetraj din cinematografia iraniană, produs cu un buget de 30 de milioane de dolari, va avea premiera mondială duminică, la un festival de film din Teheran.

Într-o perioadă în care controversele abundă pe plan mondial în privinţa felului în care este reprezentat profetul Mohamed, un film biografic despre tinereţea acestuia - cel mai scump film iranian realizat vreodată - va avea premiera mondială duminică, informează irishtimes.com.

Festivalul Internaţional de Film Fajr din Teheran, care coincide cu cea de-a 36-a aniversare a Revoluţiei Islamice din 1979 din Iran, conţine în programul său un film care prezintă propria versiune a acestei ţări despre felul în care a trăit cea mai venerată personalitate religioasă a islamului.

Potrivit organizatorilor festivalului, pentru a proteja demnitatea profetului, filmul va fi proiectat în afara competiţiei.

Iranul a fost un critic vehement a felului în care profetul Mohamed este portretizat în Occident, condamnând cea mai recentă copertă a revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, publicată după atentatul terorist de la Paris de pe 7 ianuarie, care îl prezintă pe profetul musulman plângând şi ţinând în mâini o pancartă cu mesajul "Je Suis Charlie".

Filmul, ce va fi lansat cu titlul "Muhammad, Messenger of God" în ceremonia de deschidere a festivalului, este regizat de Majid Majidi, un cunoscut regizor iranian, care a lucrat mai mult de cinci ani - şi în mare secret - pentru a produce acest lungmetraj, care este doar al doilea film de mare buget din istoria cinema-ului iranian despre viaţa profetului Mahomed.

Primul film iranian de amploare despre profetul Mahomed a fost "The Message", regizat în 1976 de Moustapha Akkad, cu Anthony Quinn în rolul principal, care a generat la rândul său controverse, în ciuda faptului că nu l-a arătat nicio secundă pe profet pe ecran, pentru a nu ofensa credinţele musulmanilor.

Majid Majidi spune că a avut propriile dubii despre filmul biografic regizat de Moustapha Akkad, considerând că acel lungmetraj nu a reuşit să prezinte în mod corect viaţa profetului Mohamed, "arătând doar Jihad şi război", dar şi pentru că "imaginea islamului din acel film este imaginea unei săbii".

Filmul lui Majid Majidi, finanţat de statul iranian, care reprezintă prima parte dintr-o trilogie ambiţioasă despre viaţa profetului, prezintă povestea lui Mohamed de la naşterea lui şi până la vârsta de 12 ani, încheiindu-se cu prima lui vizită la Sham (în Siria), unde Bahira, un călugăr creştin, i-a prezis că va ajunge într-o bună zi un profet.

Iranul intenţionează să distribuie pe scară largă acest film începând din luna martie, cel puţin în ţările vorbitoare de limbă engleză, ca şi în cele arabe.

Chipul lui Mohamed nu va fi arătat pe ecran, iar directorul de imagine al filmului, italianul Vittorio Storaro, recompensat cu trei premii Oscar pentru trei capodopere ale cinematografiei - "Apocalipsul acum", de Francis Ford Coppola, "Roşii", de Warren Beatty, şi "Ultimul împărat", de Bernardo Bertolucci -, a folosit o varietate de combinaţii de lumini şi umbre, pentru a face posibilă reprezentarea unei figuri religioase în acest film.

O problemă ar putea fi reprezentată de faptul că filmul este produs de iranieni şiiţi. Spre deosebire de sunniţi, iranienii şiiţi au o atitudine relativ relaxată faţă de reprezentarea vizuală a personalităţilor religioase, fapt care a generat numeroase controverse în trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FILM,
IRAN,
MOHAMED
/actualitate/cel-mai-scump-film-iranian-despre-viata-profetului-mohamed-va-avea-premiera-astazi-video-13797440
13797440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.