CEDO: Mesajele private ale soţului de pe site de întâlniri pot fi probe în instanţă pentru divorţ

Autor: Andreea Neblea Postat la 09 septembrie 2021 110 afişări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că mesajele private ale soţului de pe site-urile de întâlniri pot fi probe în instanţă în procesele de divorţ sau de încredinţare a minorilor.

CEDO: Mesajele private ale soţului de pe site de întâlniri pot fi probe în instanţă pentru divorţ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că mesajele private ale soţului de pe site-urile de intâlniri pot fi probe in instanţă în procesele de divorţ sau de încredinţare a minorilor.

„Această decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului practic a validat hotărârile judecătorilor naţionali. În practica, atât recentă, cât şi mai veche, a judecătorilor români, aceste probe erau folosite în special în procesele de divorţ sau în procesele de stabilire a custodiei copilului. Soluţia a pornit de la situaţia unui cuplu care trăia între Spania şi Portugalia“, spune Bogdan Palade, avocat, la Aleph News.

După ce soţia a obţinut custodia copiilor în Spania, soţul s-a adresat instanţelor portugheze aducând dovezi că partenera sa trimitea mesaje pe site-uri matrimoniale încă din timpul căsătoriei. Judecătorii au considerat că admiterea ca probe a mesajelor nu prejudiciază părţile dacă este vorba despre procese cu uşile închise.

Instanţele din România acceptă mesajele private ca dovadă a infidelităţii partenerilor. Specialiştii în GDPR sunt însă de altă părere.

„Poate fi aplicată şi în România atâta timp cât vorbim de şedintele din Camera de Consiliu. Când vorbim despre expunerea în sălile de judecată publice a mesajelor din corespondenţă ele intră sub secretul corespondenţei şi cred că este foarte greu să demonstrezi că nu se încalcă dreptul la viaţa privată“, explică Cristiana Deca, expert GDPR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
divorţ,
instanţă,
cedo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.