Ce s-a întâmplat cu angajaţii CEO-ului care a crescut salariul lor renunţând la 90% din propriul salariu şi care au concedii nelimitate, după mai mulţi ani de la aceste decizii

Autor: Ioana Matei Postat la 08 august 2021 49006 afişări

Ce s-a întâmplat cu angajaţii CEO-ului care a crescut salariul lor renunţând la 90% din propriul salariu şi care au concedii nelimitate, după mai mulţi ani de la aceste decizii

În urmă cu şase ani, Dan Price, fondatorul şi CEO-ul companiei de procesare de carduri de credit Gravity Payments a făcut valuri atunci când anunţat că va creşte salariul minim al companiei la 70.000 $ pentru cei 120 de angajaţi ai săi. Pentru a genera această schimbare, el şi-a redus salariul său de 1 million $ cu 90%. 

În anii care au urmat veniturile companiei au crescut, iar angajaţii au făcut mai mulţi copii şi au cumpărat mai multe case, a declarat Price pentru Business Insider. Pentru a arăta aprecierea lor pentru această schimbare, angajaţii i-au cumpărat o Tesla. „A fost un gest foarte frumos şi în orice zi când conduc spre muncă sau spre o întâlnire, mă simt foarte recunoscător în legătură cu relaţia pe care o am cu angajaţii”, a declarat el.

Compania cu sediul central în Seattle avea iniţial salarii de bază care porneau de la 35.000 $ pe an. Pentru ca aceasta să înflorească, a simţit nevoia să se asigure că toţi angajaţii făceau suficiente lucruri pentru a avea grijă de ei înşişi. Aceasta l-a determinat să le dubleze salariile. Mişcarea a atras -  bineînţeles - scepticism: „Presa a prezis în general că vom eşua, dar cred că le-am demonstrat contrariul. Sunt deja şase ani de când am luat această decizie şi am avut rezultate extraordinare: am avut o creştere de 10 ori a numărului de proprietari de case în fiecare an şi 70 la sută dintre angajaţii noştri au putut să-şi plătească datoriile - aproximativ 1/3 dintre angajaţi nu au nicio datorie. De asemenea, angajaţii noştri au făcut de 10 ori mai mulţi copii faţă de perioada anterioară. Am trecut de la avea între zero şi doi copii născuţi în fiecare an în echipă, la peste 65 de copii născuţi sau anunţaţi în ultimii şase ani”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte veniturile companiei, au înregistrat o triplare a volumului plăţilor procesate pentru mici business-uri. Veniturile au crescut în fiecare an până la momentul pandemiei, dar odată cu venirea crizei generate de aceasta, lucrurile nu au mai părut atât de roz. „2020 a fost primul an în care veniturile noastre nu au crescut, în toată istoria de 17 ani a companiei. De fapt, compania pierdut 50% din venituri, totuşi am putut să ne revenim din această situaţie şi credem că vom reuşi să raportăm din nou o creştere a veniturilor.” 

Spre deosebire de alte companii din Statele Unite, dar şi din Europa, Dan Price nu se luptă cu criza mai recentă a locurilor de muncă. „Modelul de business axat pe angajaţi care include concediu parental nelimitat şi concediu nelimitat a adus la mai mult de 300 de aplicaţii pentru locurile vacante anul acesta. Avem astfel o  perspectivă a faptului că a oferi un salariu care să le permită oamenilor să trăiască reprezintă un factor uriaş în păstrarea şi găsirea angajaţilor”, a adăugat Price.

Referitor la impactul crizei forţei de muncă, el a spus: „Ne confruntăm cu o redistribuţie brutală şi sistematică a averii de la majoritatea muncitorilor americani spre oamenii din vârf. Din cauza aceasta şi corelat cu costurile de locuit pentru sănătate şi educaţie, care au scăpat de sub control în acelaşi timp, am creat un scenariu în care este pur şi simplu imposibil să munceşti”. Price îşi doreşte ca în continuare să crească salariile angajaţilor. „Lucrurile devin mai scumpe în fiecare an, iar dacă salariul tău minim nu creşte, acest lucru înseamnă că scade.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.