Cât câştigă cu adevărat un şofer de tir român: „Dacă lucrezi ca la carte aduci acasă în jur de 1.000 de lei”

Autor: Oana Netbai Postat la 12 decembrie 2013 10646 afişări

Venitul lunar pe care îl primeşte un şofer de tir din România este de aproximativ 1.800 de lei. În această sumă este inclusă şi diurna, adică preţul pe mâncare şi cazare pe care un şofer trebuie să îl plătească.

Cât câştigă cu adevărat un şofer de tir român: „Dacă lucrezi ca la carte aduci acasă în jur de 1.000 de lei”

Şoferii care fac şi transport internaţional au un venit de 2.100 de lei, sumă la care se mai adaugă şi diurna lunară.

Comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, salariile din România, pe aceeşi zonă de transporturi, sunt de aproximativ trei ori mai mici.

Nemulţumirile şoferilor sunt nenumărate, astfel că ei nu se plâng doar de veniturile mici pe care le au, ci şi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Ei susţin că maşinile sunt foarte vechi, nesigure şi încărcate peste greutatea maximă, iar toate amenzile şi penalizările sunt plătite de către angajaţi, ceea ce le poate diminua veniturile chiar şi cu 50%.

„Maşinilie sunt foarte vechi şi te pot lăsa oricând pe jos, pentru că angajatorii le repară doar când îşi amintesc sau când se strică în ultimul hal. Ni se cere să încărcăm peste greutatea maximă, iar amenzile sunt foarte mari şi de obicei le plăteşte angajatul. Nu poţi comenta, pentru că rişti să fii dat afară. Penalizările pentru întârzierile de livrare sunt plătite de angajaţi, deoarce firma nu trebuie să piardă nimic. Am fost nevoit să conduc de foarte multe ori peste program ca să ajung la timp şi dacă te prinde poliţia că ai condus peste noapte, iar iei amendă”, spune Laurenţiu B., şofer de tir cu experienţă la două firme din România.

Mulţi dintre şoferi recunosc că nu mai pot accepta situaţia actuală a transporturilor şi sunt determinaţi să părăsească România pentru un trai mai decent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sofer,
tir,
roman,
romania,
plati
/actualitate/cat-castiga-cu-adevarat-un-sofer-de-tir-roman-daca-lucrezi-ca-la-carte-aduci-acasa-in-jur-de-1-000-de-lei-11760127
11760127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.