Care sunt factorii ce influenţează preţul unei case

Autor: Ioana Matei Postat la 29 august 2017 727 afişări

Care sunt factorii ce influenţează preţul unei case

În funcţie de zonă, un apartament poate fi şi de trei ori mai scump, dar, pe de altă parte şi două apartamente situate în acelaşi bloc pot avea preţuri diferite şi cu 50%, potrivit cărţii „Cum să-ţi cumperi o casă!”, ediţia a 3-a, de Maria Seder Neda.

Un apartament luminos, situat la un etaj intermediar, care are dormitoarele către o latură liniştită a blocului (care nu dă spre o stradă intens circulată), cu loc de parcare şi centrală termică, poate fi cu circa 50% mai scump decât unul similar care nu are aceste calităţi, potrivit ghidului imobiliar realizat de Maria Seder Neda.

Pe lângă zonă, există anumiţi factori – aşezarea în bloc, vecinătăţile, lumina naturală din locuinţă, sistemul de încălzire, balcoanele etc care pot scumpi sau ieftini o locuinţă, procent ce se aplică întotdeauna, la cumpărare, dar şi la revânzare (luaţi mai ieftin, daţi mai ieftin, luaţi mai scump, daţi mai scump).

Topul factorilor care influenţează preţul locuinţei

1.    Zona (10-300%)

2.    Arhitectura şi designul (10-25%)

3.    Locul de parcare (5%-20%) *

4.    Lumina naturală (5%-15%)

5.    Etajul (10-15%)

6.    Liniştea, traficul redus în zonă (10%)

7.    Balcoanele (5-10%)

8.    Sistemul propriu de încălzire (5%)

9.    Înălţimea blocului (3%)

* minimum la blocurile vechi, maximum la blocurile noi

Sursă: cartea „Cum să-ţi cumperi o casă!”, ediţia a 3-a, 2017

„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinţei şi se reflectă cel mai mult în preţ. În funcţie de zonă sunt de vânzare apartamente cu preţul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din Bucureşti. Există însă o serie de elemente care pot fi trecute uşor cu vederea de către cumpărătorii de locuinţe, dar care au o mare importanţă în stabilirea preţului şi mai apoi în gradul de confort al locuinţei, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturală, terasele etc. O locuinţă luminoasă, liniştită, cu balcoane unde poţi respira aer curat este plăcută, confortabilă, dar este şi mai valoroasă, se vinde mai repede şi mai scump atunci când vom dori să ne mutăm în alt loc”, spune Maria Seder Neda, autoare a cărţii „Cum să-ţi cumperi o casă!”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.