Care este perioada optimă de rambursare a unui credit ipotecar: 10, 20 sau 30 de ani?

Postat la 22 februarie 2017 201 afişări

Perioada de rambursare poate fi un criteriu cel puţin la fel de important ca nivelul dobânzii sau al avansului în momentul contractării unui credit ipotecar, în condiţiile în care costul cu dobânda ar putea fi micşorat cu zeci de mii de lei chiar şi în cazul în care se alege o perioadă de rambursare mai mică cu doar câţiva ani, informează Ziarul Financiar.

Care este perioada optimă de rambursare a unui credit ipotecar: 10, 20 sau 30 de ani?

De exemplu, la un credit de 230.000 de lei (51.000 de euro) la o rată actuală a dobânzii de 3,8% pe an, suma economisită la un împrumut pe 25 de ani faţă de un credit pe 30 de ani va fi de aproximativ 30.000 de lei.

De multe ori însă persoanele care doresc să achiziţioneze o locuinţă prin intermediul unui credit bancar nu dau o importanţă semnificativă orizontului de timp pe care accesează finanţarea pentru că fie nu cunosc dezavantajele unei perioade lungi de rambursare, fie pentru că o rată aferentă unei perioade scurte ar însemna o povoară considerabilă pentru bugetul familiei.

De exemplu, un credit ipotecar de 230.000 de lei pe 10 ani înseamnă o economie de aproximativ 110.000 de lei faţă de suma totală rambursată în cazul unui credit care se întinde pe 30 de ani, valoarea totală de rambursat fiind de 277.280 lei, faţă de 386.273 lei în cazul creditului pe 30 de ani.

Citiţi continuarea pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.