Bursa de la Bucureşti „sângerează”: BET, a treia cea mai slabă şedinţă din 2023

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 03 august 2023 29 afişări

Bursa de la Bucureşti „sângerează”: BET, a treia cea mai slabă şedinţă din 2023. 19 din 20 de companii incluse în indice, pe minus. Hidroelectrica, cea mai slabă sesiune de la listare încoace.

Bursa de la Bucureşti „sângerează”: BET, a treia cea mai slabă şedinţă din 2023

Cu 1,5% s-a depreciat BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, la finele şedinţei de tranzacţionare de joi, 3 august, toţi indicii de la BVB înregistrând de altfel pierderi, de la 0,2% pe BET-FI, unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprietatea, la 1,9% în cazul BET-NG, care include companiile din energie şi utilităţi, scrie Ziarul Financiar.

Ritmul de scădere s-a temperat în ultima jumătate de oră din sesiune, declinul ajungând la un moment dat la 1,8%. Totuşi, pierderea de 1,5% este a treia cea mai ridicată de la începutul anului încoace. Cea mai mare scădere a fost consemnată pe 16 ianuarie, când indicele principal a coborât cu 2,1%. Pe 15 martie, pe fondul crizei din sectorul bancar din SUA, BET a pierdut 1,66%, arată datele BVB.

Cu excepţia Digi Communications, care nu a afişat nicio dinamică, toate societăţile din structura indicelui erau pe minus la sfârşitul şedinţei, declinurile ajungând la 4,4% pentru Electrica, 3,4% în cazul Romgaz, 3,2% la Bursa de Valori Bucureşti, 2,5% pentru Aquila şi BRD SocGen, 2,3% în cazul MedLife, 2,1% la Transgaz şi 1,9% pentru Purcari.

Acţiunile BRD au scăzut după ce banca a raportat situaţiile financiare din primele şase luni ale anului, mai exact un profit de 768 de milioane de lei, în creştere cu 24,4% faţă de anul trecut, şi venituri de 1,86 miliarde de lei, plus 13,4%.

Hidroelectrica, cea mai mare companie de la Bursă, intrată la tranzacţionare pe 12 iulie, a înregistrat cea mai mare pierdere de la listare încoace, respectiv 1,35% pe un rulaj de 44 de milioane de lei, cel mai ridicat de la BVB.

Totodată, lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni – Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – a atins 99,7 milioane de lei, cu 33% mai mult decât ziua precedentă.

Ieri, BET a avut o scădere de 0,3% pe fondul pierderilor de pe bursele externe, „alimentate” de retrogradarea surprinzătoare a datoriei Statele Unite din partea agenţiei de rating Fitch. SUA au pierdut astfel ratingul AAA, cel mai înalt posibil, ca urmare a datoriei tot mai mari a ţării şi a conflictelor politice privind fiscalitatea.

Astăzi, spre finele şedinţei, indicele paneuropean Stoxx 600 pierdea 0,8%, în vreme ce FTSE 100 cobora cu 0,6% şi, la Frankfurt, DAX se deprecia cu 1%. În Statele Unite, indicii Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 erau pe minus cu 0,2%.

Revenind însă la piaţa locală, valul de vânzări – în plin sezon de raportări financiare aferente S1/2023 – vine şi ca urmare a perspectivelor impuse de potenţiala majorare a impozitării pentru tranzacţiile bursiere. Mai exact, impozitul pe dividende de la BVB ar putea să crească de la 8% la 10%, la scurt timp după ce guvernul a redus şi simplificat impozitarea câştigurilor din tranzacţii bursiere, conform unui draft de OUG.

Pe de altă parte, guvernul plănuieşte să majoreze taxele de la 1% la 3% în cazul deţinerilor de peste un an, şi de la 3% la 5% pentru instrumentele deţinute mai puţin de un an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bet,
şedinţă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.