Bulgaria şi Turcia vor construi un gazoduct care le va conecta sistemele de distribuţie a gazelor, conferind statului bugar o anumită independenţă faţă de livrările de gaze ruseşti

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 24 ianuarie 2014 46 afişări

Bulgaria şi Turcia au decis vineri construcţia unui gazoduct de 191 de kilometri care va conecta reţelele de gaze ale celor două ţări, conferind statului bugar o anumită independenţă faţă de livrările de gaze ruseşti, relatează AFP.

Bulgaria şi Turcia vor construi un gazoduct care le va conecta sistemele de distribuţie a gazelor, conferind statului bugar o anumită independenţă faţă de livrările de gaze ruseşti

"Am luat decizia concretă de a construi un gazoduct care să lege sistemele de distribuţie a gazelor din Bulgaria şi Turcia. Va fi o sursă crucială de diversificare a livrărilor de gaze naturale pentru ţara noastră", a declarat ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Dragomir Stoinev, în prezenţa omologului său turc Taner Yildiz.

Valoarea proiectului nu a fost dezvăluită.

În luna martie va fi semnat un acord care va include detaliile proiectului de construcţie a gazoductului, lung de 191 de kilometri, din care 114 pe teritoriul Turciei.

Gazoductul, care urmează să fie construit în doi ani, va avea o capacitate anuală de transport de 3,5 miliarde de metri cubi.

Bulgaria, care consumă anual 2,5-2,7 miliarde de metri cubi de gaze, depinde aproape în totalitate de gazele livrate de Rusia prin intermediul Ucrainei şi încearcă de mai mulţi ani să îşi diversifice furnizorii.

Statul bulgar a început şi lucrări de conectare a reţelei sale de gaze cu cea a Greciei, pentru a primi gaze azere, odată cu construcţia gazoductului TAP, din 2019.

Cei doi miniştri au anunţat şi înfiinţarea unei companii mixte între Compania Naţională de Electricitate (NEK) din Bulgaria şi o companie din Turcia care urmează să fie înfiinţată, pentru facilitatea exporturilor NEK în statul turc. Prin această companie mixtă, exporturile de electricitate în Turcia vor creşte de la 600 MW/h la 1.300-1.400 MW/h.

Compania NEK se află într-o situaţie dificilă, iar această colaborare este una dintre soluţiile pentru îmbunătăţirea rezultatelor sale financiare, a spus Stoinev.

Yildiz a spus că Bulgaria este un partener strategic pentru Turcia, nu doar un stat vecin. El a subliniat totodată că gazoductul South Stream este important pentru Turcia, întrucât traversează zona economică de la Marea Neagră a ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna noiembrie că lucrările la tronsonul maritim al gazoductului South Stream în zona economică a Turciei va începe în 2014.

South Stream va livra gaze naturale ruseşti către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BULGARIA,
TURCIA,
GAZE
/actualitate/bulgaria-si-turcia-vor-construi-un-gazoduct-care-le-va-conecta-sistemele-de-distributie-a-gazelor-conferind-statului-bugar-o-anumita-independenta-fata-de-livrarile-de-gaze-rusesti-11961835
11961835
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.