BREXIT: Nota de plată. Ce pagube a creat până în prezent

Postat la 03 februarie 2019 187 afişări

Votul britanic de plecare din Uniunea Europeană a generat deja o serie de costuri, indiferent de calea pe care Brexit va merge de aici: unele daune sunt tangibile, cum ar fi locuri de muncă, investiţii şi capital, iar altele mai puţin tangibile, cum este influenţa pe plan internaţional.

BREXIT: Nota de plată. Ce pagube a creat până în prezent

Prim ministrul Theresa May ar dori să renegocieze cele mai controversate părţi ale acordului de separare de Uniunea Europeană, după ce a acesta fost respins de Parlament. Oficialii de la Bruxelles au avertizat deja că nu vor lua în considerare solicitarea. Între timp, ameninţarea haosului economic planează peste Marea Britanie.

City-ul londonez, cartierul financiar, a înregistrat o pierdere constantă de bani şi de locuri de muncă, pe măsură ce marile companii financiare s-au mutat în Europa, pentru a-şi proteja afacerile.

 

Cinci dintre cele mai mari bănci au transferat 750 de miliarde de euro (857 miliarde de dolari) de active către Frankfurt. Capitalul a trebuit mutat pentru a obţine aprobarea UE în privinţa furnizării de servicii în blocul comunitar.

 

Deşi din Londra au plecat mai puţini bancheri decât indicau primele estimări, mişcări au loc. Cele mai mari bănci din lume au anunţat planuri de a transfera câteva mii de angajaţi în Paris, Dublin şi Madrid.

 

Lira a scăzut cu mai mult de 10% faţă de euro de la votul de plecare din UE, din iunie 2016. Exportatorii ar fi putut beneficia de acest fapt, însă costurile tot mai mari ale bunurilor şi serviciilor importate au dus la creşterea inflaţiei. Efectul este o scădere a puterii de cumpărare pentru consumatori, ceea ce face viaţa şi mai dificilă pentru comercianţii cu amănuntul din ţară.

 

Companiile au amânat, de asemenea, decizii de investiţii, din cauza incertitudinilor legate de forma pe care o va lua Brexit. Banca Angliei a prognozat o creştere zero a investiţiilor pentru anul 2018. Oficialii au avertizat, de asemenea, că este posibil ca terenul pierdut să nu mai poată fi recâştigat. Un studiu UBS din septembrie 2017 a sugerat că referendumul a costat deja Marea Britanie mai mult de 2% de creştere economică. Daunele ar putea fi de lungă durată, iar economia nu îşi va reveni la ritmul de creştere de dinainte de referendum până după 2020, potrivit previziunilor compilate de Bloomberg.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
creare,
nota,
pagube,
plati,
prezenta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.