BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, MAXIMUL intervalului de variaţie ţintit

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 06 februarie 2014 30 afişări

BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creşterea accizelor din curs şi inflaţie, precum şi acciza suplimentară la combustibili, iar pentru finalul anului 2015 a anunţat o prognoză de inflaţie de 3,2%.

"Practic, putem spune că, cu excepţia primei jumătăţi de an, inflaţia va fi undeva între 2% şi 3%. Peste câteva zile vom primi comunicatul de la INS şi lumea va vedea o inflaţie de 0,6%. În martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, şi se va pune sub semnul întrebării ce spun eu acum. Vor apărea analişti care vor spune deflaţie, că BNR ar trebui să mai reducă dobânzile. Sunt efecte statistice şi nu trebuie să le dăm importanţă mai mare decât au", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

El a precizat că în prognoza de inflaţie BNR încorporează numai date certe şi nu riscuri.

"Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preţurile combustibililor, din curs şi impactul accizei suplimentare de 7 eurocenţi", a adăugat guvernatorul.

Potrivit prezentării în sinteză a raportului trimestrial privind inflaţia, un impact de 0,4 puncte în inflaţia anuală va proveni din preţurile la tutun şi alcool.

Oficialul BNR a ţinut să puncteze că inflaţia medie anuală abia în primăvară va intra în intervalul de variaţie ţintit.

"Ar cam trebui să ne uităm mai mult la inflaţia medie, mai ales că avem ţintă stabilă multianuală. Mai există criteriul de la Maastricht, unde toată lumea se uită la inflaţia medie anuală şi nu la cea anuală", a explicat Isărescu.

El a arătat că BNR a ţintit până acum inflaţia anuală, pentru că acest indicator are mai multă relevanţă pentru tendinţa inflaţiei, şi a fost mai relevant pentru public înainte ca inflaţia să ajungă la niveluri mai mici.

"Dacă cineva mă întreba pe mine cam care este inflaţia în România voi spune că se va mişca între 2% şi 3%", a spus Isărescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BNR,
INFLAŢIE,
PROGNOZĂ
/actualitate/bnr-a-urcat-prognoza-de-inflatie-pentru-acest-an-la-3-5-maximul-intervalului-de-variatie-tintit-12032051
12032051
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.