BCE a primit cel mai aşteptat cadou: Muniţia necesară pentru a da lovitura de graţie bancnotei de 500 de euro

Postat la 09 martie 2016 123 afişări

BCE a primit cel mai aşteptat cadou: Muniţia necesară pentru a da lovitura de graţie bancnotei de 500 de euro

Războiul Băncii Centrale Europene împotriva bancnotelor mari capătă noi dimensiuni, după ce poliţia spaniolă i-a furnizat acesteia muniţia necesară pentru a impune decizia de oprire a tipăririi bancnotelor de 500 de euro, scrie Ziarul Financiar.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a atras atenţia parlamentarilor europeni la Bruxelles asupra existenţei unei convingeri generalizate a opiniei publice că bancnotele cu valoare mare sunt utilizate în scopuri ilegale. În ciuda indoielilor unor membri ai comitetului executiv BCE precum Yves Mersch, poliţia spaniolă a arestat doi bărbaţi pe aeroportul din Madrid, confiscând 200.000 de euro în bancnote de 50 şi 500 de euro rulate şi ascunse în pachete de ţigarete cu destinaţia China, parte a unui plan de spălare de bani, titrează Bloomberg.

Rob Wainwright, directorul Europol, a numit bancnota de 500 de euro drept “valuta preferată” a reţelelor teroriste şi infractorilor, argumentând că există motive întemeiate de a o retrage din circulaţie.

Anunţul poate reprezenta o temă de gândire pentru comitetul executiv al BCE care se va reuni astăzi la Frankfurt pentru a pregăti ordinea de zi pentru întâlnirile de miercuri şi joi ale factorilor de decizie. Banca Centrală examinează deja situaţia, iar 64% din economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă la întreruperea emiterii de astfel de bancnote. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bce-a-primit-cel-mai-asteptat-cadou-munitia-necesara-pentru-a-da-lovitura-de-gratie-bancnotei-de-500-de-euro-15101376
15101376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.