Basescu: Prioritara in perioada urmatoare este revederea sistemului de taxe

Postat la 01 august 2011 26 afişări

Prioritara in actiunea guvernamentala in perioada urmatoare va fi revederea sistemului de taxe, a declarat presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea cu delegatia FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

"Nu as vrea sa se inteleaga faptul ca am putea sa gandim la marirea taxelor. Nu. Urmeaza sa analizam impreuna cu expertii Fondului si ai Uniunii Europene sistemul actual de taxe si diminuarea numarului de taxe in codul fiscal viitor. Speram ca aceasta lucrare sa fie incheiata pana la sfarsitul anului", a precizat presedintele.

El a explicat cum se face ca deficitul pe primele sase luni ale anului s-a incadrat in cifrele convenite cu cele trei institutii, fiind chiar mai mic decat cel prognozat. In primul rand, veniturile au fost cu putin peste cele prognozate, "probabil in urma actiunilor din vami, din Portul Constanta, in combaterea traficului de tigari, a evaziunii fiscale".

In al doilea rand, cheltuielile curente au fost mai mici decat cele prognozate in buget, "ceea ce, de asemenea, nu este rau". In al treilea rand, investitiile programate nu s-au realizat integral, insa, avand in vedere decalajul mic dintre investitiile prognozate si cele realizate, presedintele considera ca nu tot ce s-a lucrat sa fi fost facturat pana la 30 iunie, "motiv pentru care inca sper ca investitiile se vor realiza integral anul acesta".

Traian Basescu a precizat si ca in cursul discutiilor cu misiunile institutiilor financiare internationale a intervenit intelegerea ca deficitul bugetar asumat de Romania pentru anul 2012 sa nu mai fie 3% pe sistemul de pana acum (numerar), ci 3% dupa normele europene de raportare ESA (incluzand si valoarea arieratelor), ceea ce inseamna circa 2,5% - 2,7% pe numerar, in functie de ceea ce se va constata atunci cand vor fi evaluate toate societatile de stat.

Trimestrul al doilea a marcat "o stopare, cel putin aparenta, a cresterii arieratelor", a spus presedintele, desi arieratele raman singurul capitol din programul cu FMI la care Romania nu a indeplinit tinta convenita. Societatile cu capital majoritar de stat, principalele producatoare de arierate, vor fi in continuare in atentia Guvernului, a subliniat sedul statului, aratand ca "imbucurator este ca s-au intreprins pasii necesari, conform acordului cu cele trei institutii, in vederea pregatirii concursurilor pentru management privat, romanesc sau strain, si, de asemenea, au inceput la unele dintre societati, chiar procese de restructurare in avans fata de programul stabilit".

Presedintele a afirmat si ca, din punctul de vedere al stabilitatii financiare, "aprecierea expertilor este ca sectorul bancar este bine capitalizat, deci din punct de vedere al bancilor care functioneaza in Romania nu exista riscuri". Trebuie insa "sa urmarim cu atentie evolutiile acestor banci in raport cu bancile-mama, lucru pe care Banca Nationala il face foarte bine in momentul de fata", a adaugat Traian Basescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/basescu-prioritara-in-perioada-urmatoare-este-revederea-sistemului-de-taxe-8551511
8551511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.