Băsescu, la summit-ul SEECP: Am reuşit să adoptăm o declaraţie. Am revitalizat Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est

Autor: Catalina Mihai Postat la 25 iunie 2014 50 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că participanţii la summit-ul SEECP au reuşit să adopte o declaraţie, revitalizând astfel organizaţia.

"Summit-ul de astăzi a fost, în sfârşit, unul de succes. Am reuşit să adoptăm o declaraţie, ceea ce nu s-a mai întâmplat la ultimele două summit-uri: cel care ar fi trebuit să se desfăşoare anul trecut la Ohrid şi a fost anulat în ultima clipă şi cel de la Belgrad, de acum doi ani. Practic, faptul că s-a reuşit adoptarea unei declaraţii revitalizează organizaţia şi face din ea, din nou, un partener credibil al UE", a precizat Traian Băsescu, în cadrul declaraţiilor comune cu omologul albanez, Bujar Nishani, a cărui ţară preia Preşedinţia Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est.

"În ceea ce ne priveşte, avem satisfacţia că am relansat organizaţia şi, mai ales, avem satisfacţia că regiunea este, din nou, reprezentată convingător ca urmare a adoptării declaraţiei", a declarat şeful statului.

Acesta a precizat că SEECP este "o organizaţie dificilă", deoarece, dincolo de problemele regionale, "abordează, în interiorul ei, şi problematica bilaterală ca spre exemplu Belgrad-Priştina, Skopje-Atena şi multe alte dificultăţi atunci când se pune problema găsirii unui consens". "Acesta a fost şi motivul pentru care abia acum al treilea summit reuşeste să aibă o declaraţie comună extrem de importantă", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, în declaraţie a fost inclusă susţinerea pentru Albania, care urmează să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Totodată, au fost menţionate în declaraţia finală a summit-ului "elemente care consolidează, dar şi precizează modul în care se poate avansa către calitatea de membru al UE". Astfel, Traian Băsescu a precizat că primele avantaje ale calităţii de membru al UE percepute de populaţie: libertatea de mişcare şi fondurile comunitare "nu pot fi valorificate consistent dacă nu este un stat de drept, dacă nu este o economie concurenţională, dacă nu este un sistem de achiziţii publice eficient". "Aceste lucruri au fost discutate şi prinse în documentul summit-ului", a punctat Băsescu.

După declaraţia preşedintelui albanez, Traian Băsescu a luat din nou cuvântul mulţumind Departamentului de Politică Externă, consilierului Anca Ilinoiu şi diplomaţilor din MAE, care "au depus un efort extraordinar premergător acestui summit pentru ca astăzi să mai rămână doar câteva probleme, e adevărat nu uşoare". "Probabil că aţi observat că, înainte de final, s-a luat o pauză destul de lungă care mai necesita unele ajustări pentru problemele a două ţări, dar s-au găsit soluţii până la urmă", a mai spus Traian Băsescu.

La final, el le-a spus, râzând, jurnaliştilor: "Ştiu că aveţi întrebări. Nu se putea acum".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂSESCU,
SEECP,
/actualitate/basescu-la-summit-ul-seecp-am-reusit-sa-adoptam-o-declaratie-am-revitalizat-procesul-de-cooperare-din-europa-de-sud-est-12834588
12834588
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.