Băncile din România au acordat populaţiei şi companiilor credite noi în valoare de 388 mld. lei în ultimii cinci ani. Populaţia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în perioada 2016-2020, în timp ce companiile au contractat împrumuturi în proporţie de 55,55%

Autor: Mircea Nica Postat la 29 iulie 2021 39 afişări

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 388 mld. lei în perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult faţă de soldul creditului neguvernamental de la sfârşitul anului trecut, care s-a cirfat la 282 mld. lei, potrivit unei analize realizată în cadrul campaniei #Dreptullabanking.

Băncile din România au acordat populaţiei şi companiilor credite noi în valoare de 388 mld. lei în ultimii cinci ani. Populaţia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în perioada 2016-2020, în timp ce companiile au contractat împrumuturi în proporţie de 55,55%

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 388 mld. lei în perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult faţă de soldul creditului neguvernamental de la sfârşitul anului trecut, care sa cirfat la 282 mld. lei, potrivit unei analize realizate în cadrul campaniilor #Dreptullabanking.

Astfel, în cinci ani, portofoliul de credite noi a depăşit soldul creditului neguvernamental cu peste o treime.

În ultimii cinci ani, cererea de credit a companiilor a impulsionat activitate de creditare la nivelul sistemului bancar românesc. Populaţia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în cei cinci ani, în timp ce companiile au contractat împrumuturi în proporţie de 55,55%.

Trendul de creştere mai alertă la creditării corporate este estimate să se menţină. Reînnoirea parţială a portofoliului de credite se explică prin scadenţa scurtă a împărţirii contractelor de companii, într-o pondere importantă. Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferenţă dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursărilor parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

În acelaşi timp, se observă că există un interes mai mare pentru creditele noi acordate în moneda naţională. În perioada 2016-2020, peste 80% din împrumuturi au fost contractate în lei, în timp ce 17,1% au fost acordate în euro şi 2,5% au fost în dolari.

Populaţia a accesat credite aproape numai în lei, circa 98%, ceea ce a condus la eliminarea riscului valutar. Creditele noi acordate în euro au fost accesate preponderant de companii în proporţie de 95,24% şi numai 4,76% de către populaţie, în timp ce creditele noi în dolari au fost contractate aproape în totalitate de companii.

Băncile au sprijinit debitorii care au întâmpinat difficultăţile financiare din cauza pandemiei prin suspendarea obligaţiilor la plată. Ponderea creditelor care au beneficiat de efectele moratoriilor pulbice şi private, până la finele lunii martie 2021 a fost de 12,7% din totalul creditelor, potrivit informaţiilor publicate de raportul BNR asupra stabilităţii financiare.

În România, raportul credite / depozite pentru populaţie şi societăţi nefinanciare este de 66,38% în luna martie 2021, în timp ce media UE este de 111%, ceea ce arată un potenţial mare pe care îl are pe băncile din România de a creşte activitatea de creditare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.