Bancherii nu dau împrumuturi: creditarea a scăzut cu 7% în ultimul an

Autor: Ciprian Botea Postat la 26 iunie 2013 53 afişări

Soldul creditelor acordate popu­laţi­ei şi companiilor a scăzut sub 222 mld. lei (aproape 51 mld. euro) la sfârşitul lunii mai, nivel în scădere cu peste două punc­te procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Ex­clu­zând impactul inflaţiei, creditul privat s-a pră­buşit însă cu peste 7% faţă de anul anterior.

Bancherii nu dau împrumuturi: creditarea a scăzut cu 7% în ultimul an
Creditarea sectorului privat a început să scadă în toamna anului trecut din cauza volatilităţii cursului şi a unor noi reglementări privind creditele în monedă străină, care au descurajat clienţii să se mai împrumute în valută. Subţierea resurselor în valută ale subsidiarelor de bănci străine care nu mai primesc linii de finanţare ieftine de la acţionari rămâne însă principala cauză a scăderii vânzărilor de credite în valută.

 

  Companiile şi populaţia aveau la sfârşi­tul lunii mai credite în valută cu o valoare cumulată de circa 32 mld. euro (138 miliarde de lei), în scădere cu 4% la valori exprimate în euro faţă de aceeaşi lună din 2012. Faţă de luna anterioară, creditul în valută s-a redus cu echivalentul a 100 mil. euro.

 

Toate stiririle sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
clienti,
creditare,
bancheri
/actualitate/bancherii-nu-dau-imprumuturi-creditarea-a-scazut-cu-7-in-ultimul-an-11024029
11024029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.