Banca Mondială a redus estimarea de creştere a economiei României în 2015 cu 0,3 puncte, la 2,9%

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 14 ianuarie 2015 25 afişări

Banca Mondială (BM) anticipează pentru acest an o creştere de 2,9% a economiei României, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmând să accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a instituţiei financiare internaţionale.

În iunie anul trecut, Banca Mondială prognoza un avans de 3,2% al economiei României în 2015 şi de 2,9% în 2016.

Instituţia a revizuit uşor şi estimarea referitoare la creşterea economică din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat în octombrie, redus de la 2,8% în iunie.

FMI şi Comisia Europeană anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,5%.

"În Ungaria şi România, creşterea economică va fi alimentată mai mult de cererea internă, susţinută de îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa muncii şi de încrederea populaţiei, precum şi de investiţiile publice în infrastructură, finanţate în mare parte de Uniunea Europeană", se arată în raportul Băncii Mondiale.

În ţările importatoare de petrol din Europa Centrală şi de Est (ECE), întărirea treptată a zonei euro, măsurile monetare de susţinere a redresării şi declinul preţurilor energiei vor susţine activităţile în industrie şi creşterea exporturilor.

În ţările din sudul şi estul Europei, între care Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Serbia, cererea externă va rămâne principalul motor de creştere, consumul şi încrederea oamenilor de afaceri fiind în continuare scăzute, din cauza incertitudinilor politice, a şomajului ridicat şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante.

Interzicerea de către Rusia a importurilor de alimente din UE poate afecta unele dintre ţările baltice, Ungaria şi Polonia, în măsură diferită.

Inflaţia a început să încetinească în multe state aflate în dezvoltare, ca efect al declinului preţurilor materiilor prime şi, în unele state, precum Brazilia, al măsurilor de descurajare a creşterii exagerate a creditării.

În Ungaria, România şi Serbia, inflaţia a coborât sub ţintele inferioare ale băncilor centrale, pe fondul unei creşteri economice anemice, notează Banca Mondială.

Multe state din Europa Centrală şi de Est sunt aproape de deflaţie, din cauza reducerii semnificative a preţurilor reglementate ale energiei (în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Macedonia), precum şi a declinului preţurilor alimentelor şi carburanţilor, se arată în raport.

Scăderea preţurilor alimentelor reflectă producţiile agricole mari, în special în Bulgaria şi România, dar şi nivelul scăzut al cererii, din cauza interzicerii de către Rusia a importurilor de alimente.

Mai multe bănci centrale au redus dobânzile la minime istorice, pentru a susţine creşterea economică, în a doua jumătate a anului 2014. Totuşi, nivelul ridicat al creditelor în valută şi îndatorarea externă au limitat capacitatea băncilor centrale din regiune de a susţine creşterea economică, întrucât reducerea dobânzilor implică riscul unor deprecieri mari ale monedelor.

Într-un număr de state, sistemele bancare continuă să fie afectate de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante şi 14 din 20 de ţări cu cea mai mare pondere a acestor credite sun în Europa şi Asia Centrală, în frunte cu Kazahstan, Serbia, Albania, Bulgaria, România şi Ucraina.

Chiar dacă aceste împrumuturi par să fie bine provizionate şi susţinute de un nivel adecvat al capitalului bancar, afectează activităţile de creditare pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă, iar autorităţile au început să ia măsuri, menţionează Banca Mondială.

În Ucraina, autorităţile, cu sprijinul financiar şi tehnic al FMI şi al Băncii Mondiale, modifică cadrul legal pentru a facilita eliminarea creditelor neperformante.

Mai multe ţări din regiune, respectiv Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia şi Slovacia, au fost reclasificate anul trecut de Banca Mondială în categoria ţărilor cu venituri ridicate.

Pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, care include aceste ţări, Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Banca Mondială anticipează pentru 2015 o creştere economică de 3% şi 3,6% în 2016.

Pentru regiunea Europa Centrală şi de Est, în care este inclusă şi România, Banca Mondială anticipează în acest an o creştere economică de 2,4%, urmată de un avans de 2,8% în 2016.

Regiunea Europa Centrală şi de Est include Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.

Instituţia estimează creştere economică de 1,1% pentru Bulgaria în acest an, urmată de o accelerare la 2% anul următor, în timp ce pentru Ungaria rata de creştere va fi de 2% în 2015 şi 2,5% anul următor.

Pentru Republica Moldova, BM anticipează un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul în curs şi de 3,5% în 2016.

În Turcia, creşterea economică se va situa la 2,4% în acest an, dar va urca la 3,5% anul următor.

Ucraina va înregistra în 2014 o contracţie economică de 2,3%, ca urmare a crizei prin care trece ţara, urmând să revină pe creştere anul următor, când PIB va urca cu 3,5%, conform estimărilor din raport.

Pentru Polonia, BM aşteaptă creştere puternică atât în acest an, cât şi în 2016, de 3,2%, respectiv 3,3%. În Cehia, avansul PIB va fi mai lent, de 2,7% anul acesta şi în cel viitor.

Rusia va înregistra în acest an o contracţie a PIB de 2,9%, urmată de o creştere de numai 0,1% în 2016.

La nivel global, economia va creşte în acest an cu 3% şi cu 3,3% în 2016, susţinută de redresarea treptată a ţărilor cu venituri ridicate, preţul scăzut al petrolului şi atenuarea factorilor negativi din ţările în dezvoltare, notează BM.

Zona euro va consemna creştere economică de 1,1% în acest an şi de 1,6% în 2015.

În Statele Unite, Banca Mondială prognozează o creştere a PIB de 3,2% în 2015 şi de 3% anul viitor.

Pentru China este anticipat un avans de 7,1% în acest an, urmat de o creştere de 7% în 2016.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BM,
ROMANIA,

Citeşte pe comedymall.ro

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/banca-mondiala-a-redus-estimarea-de-crestere-a-economiei-romaniei-in-2015-cu-0-3-puncte-la-2-9-13764610
13764610
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.