Autorităţile de la Tiraspol afirmă că Transnistria "nu a fost niciodată pământ moldovenesc"

Autor: Anna Primac Postat la 06 noiembrie 2014 35 afişări

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au declarat miercuri că Transnistria nu a aparţinut niciodată Republicii Moldova şi că, de fapt, "Basarabia a fost anexată" regiunii din stânga Nistrului, relatează agenţia rusă Regnum şi postul Dnestr TV, în pagina electronică.

"Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice", a declarat "ministrul de Externe" transnistrean, Nina Ştanski, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că recunoaşterea regiunii transnistrene este "singurul scenariu posibil pentru viitorul" regiunii.

Ştanski a comparat relaţiile dintre Trasnistria şi R.Moldova cu o "căsnicie".

"Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. «Familia» s-a format după ce Basarabia a fost alipită Transnistriei, ci nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, «contractul de căsătorie» a fost reziliat", a declarat şefa diplomaţiei transnistrene.

Ea a adăugat că liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, i-a propus anul trecut R.Moldova să semneze un "divorţ civilizat".

Potrivit lui Ştanski, Chişinăul s-a obligat să-şi menţină statutul de neutralitate, însă "nu respectă acest angajament, în contextul în care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără a ţine cont de părerea Tiraspolului".

"De asemenea, armata Republcii Moldova este finanţată cu fonduri ale NATO, SUA şi ale României, acest fapt nu este un secret pentru nimeni", a declarat oficialul transnistrean.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
R.MOLDOVA,
TRANSNISTRIA,
/actualitate/autoritatile-de-la-tiraspol-afirma-ca-transnistria-nu-a-fost-niciodata-pamant-moldovenesc-13499197
13499197
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.