Aurescu: Trebuie o nouă foaie de parcurs pentru Parteneriatul Estic. UE nu-şi permite paşi înapoi

Autor: Catalina Mihai Postat la 21 ianuarie 2015 57 afişări

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că este nevoie de o "viziune ambiţioasă" privind Parteneriatul Estic, prin proiectarea unei "veritabile noi foi de parcurs", subliniind că Uniunea Europeană nu-şi poate permite să facă paşi înapoi, faţă de partenerii estici.

"România va rămâne deplin angajată şi va contribui substanţial - am făcut deja o serie de propuneri în acest sens - pentru modernizarea Politicii de Vecinătate, pentru modernizarea Parteneriatului Estic astfel încât să devină un instrument şi mai eficient pentru susţinerea parcursului european al vecinilor noştri", a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul lansării Preşedinţiei letone a UE.

Şeful diplomaţiei a subliniat faptul că este foarte important ca toate statele membre să ratifice "cât mai rapid" Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Aurescu a precizat că eforturile depuse de statele "cele mai avansate", Republica Moldova fiind "cel mai bun performer", reprezintă "o garanţie pentru susţinerea parcursului european al acestor state".

"Aceste progrese pe care Republica Moldova, Georgia şi Ucraina le-au făcut în anii trecuţi, mai ales în ultimul an, s-au realizat într-un context geopolitic extrem de complicat, marcat de foarte multe provocări. Cu atât mai mult trebuie să fim alături de aceste state în eforturile pe care le vor face în perioada următoare, să le dăm tot sprijinul politic, toată asistenţa economică şi tehnică, dacă sunt necesare, pentru a-şi putea urma parcursul european", a spus ministrul de Externe.

"Va trebui să avem o viziune ambiţioasă şi să proiectăm spre viitor o veritabilă nouă foaie de parcurs pentru Parteneriatul Estic, pentru că eu cred că UE nu-şi poate permite să facă paşi înapoi faţă de partenerii săi estici", a subliniat Aurescu, adăugând că este "o problemă de credibilitate pentru UE în ansamblu" şi "o atitudine corectă din punct de vedere geopolitic". "UE trebuie să-şi calibreze oferta în conformitate cu opţiunile politice şi cu aşteptările partenerilor, evident şi cu capacitatea acestora de a obţine rezultate".

La rândul său, ambasadorul Letoniei la Bucureşti, Ilgvars Kļava, a subliniat că Parteneriatul Estic reprezintă o prioritate pentru Preşedinţia letonă, amintind că va avea loc un Summit dedicat acestui parteneriat, pe 21-22 mai, la Riga.

"Avem multe de făcut, trebuie să luăm nişte decizii, trebuie să evaluăm progresele făcute în cadrul Parteneriatului Estic, trebuie să luăm decizii privind modul în care vom continua (...) Sunt ţări diferite, cu interese uşor diferite în ceea ce priveşte cooperarea lor cu UE, trebuie să avem abordări individuale", a declarat diplomatul leton.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AURESCU,
PARTENERIARUL ESTIC,
/actualitate/aurescu-trebuie-o-noua-foaie-de-parcurs-pentru-parteneriatul-estic-ue-nu-si-permite-pasi-inapoi-13778301
13778301
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.