Aurescu: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar consolida lupta UE împotriva terorismului

Autor: Catalina Mihai Postat la 19 februarie 2015 83 afişări

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar întări capacitatea UE de a lupta împotriva terorismului, întrucât cele două state ar avea acces la mai multe baze de state.

Şeful diplomaţiei, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că a discutat cu omologul bulgar, Daniel Mitov, despre "modalităţi de promovare" a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, un obiectiv "care rămâne pentru noi un obiectiv prioritar".

"Nu este nicio îndoială că accesul României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu va face decât să întărească capacitatea UE de a lupta împotriva terorismului pentru că acest lucru va oferi acces la mai multe baze de date şi ne va permite să cooperăm de o manieră mai solidă decât o facem acum. România acţionează deja ca stat Schengen de facto şi sunt sigur că şi Bulgaria face la fel. Dar aderarea la Schengen ar putea consolida şi mai mult acest efort", a precizat Aurescu.

Întrebat despre o strategie comună privind deblocarea Schengen şi MCV, Daniel Mitov a afirmat că cele două subiecte trebuie să rămână separate.

"Ambele state au îndeplinit toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Toţi partenerii noştri din UE sunt conştienţi de acest lucru şi vom insista ca Bulgaria şi România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând. Acest lucru are repercusiuni în ceea ce priveşte lupta împotriva luptătorilor străini, are, de asemenea, implicaţii politice şi trebuie să spun că nimeni nu poate nega angajamentul nostru profund şi faptul că asigurăm cu succes graniţele externe ale Uniunii Europene", a spus ministrul bulgar.

În ceea ce priveşte MCV, Mitov a recunoscut "deschis", că "România a făcut progrese imense şi acestea sunt vizibile".

"Noul guvern bulgar are voinţa şi forţa să implementeze toate reformele necesare şi să fie parte a unei soluţii foarte rapide în sensul eliminării MCV. Desigur, acest lucru este legat de multe măsuri şi reforme dificile care trebuie luate. Am adoptat de curând o strategie pentru a ne reforma sistemul judiciar şi acum trebuie implementată. Acest lucru trebuie făcut repede şi ne vom coordona eforturile cu prietenii noştri români pentru a fi siguri că ambele ţări se îndreaptă împreună către o eliminare cât mai rapid posibilă a MCV", a mai spus ministrul bulgar de Externe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BOGDAN AURESCU,
DANIEL MITOV,
SCHENGEN
/actualitate/aurescu-aderarea-romaniei-si-bulgariei-la-schengen-ar-consolida-lupta-ue-impotriva-terorismului-13853786
13853786
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.