„Aţi citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie şi sunteţi nedumeriţi sau panicaţi? Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să ştiţi

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 19 octombrie 2022 87 afişări

„Aţi citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie şi sunteţi nedumeriţi sau panicaţi? Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să ştiţi

Registrul Auto Român a prezentat explicaţii oficiale despre anvelopele de iarnă: „Nu se aplică sancţiuni dacă posesorii de autovehicule şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele marcate cu literele M şi S”.

„Aţi citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie şi sunteţi nedumeriţi sau panicaţi? Nu aveţi de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să ştii despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a ţării, au început să circule deja informaţii menite să panicheze posesorii de autovehicule, aşadar precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri şi că toatre anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră”, anunţă RAR.

Reprezentanţii RAR explică situaţia în detaliu.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reţinut că legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanşeze procesul. Aşadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă maşina circulă pe un drum public acoperit cu gheaţă, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări. Registrul Auto Român precizează că denumirea <all seasons> este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislaţia naţională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripţionat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplineşte cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră naţională. Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificaţi anul fabricaţiei (DOT) şi adâncimea profilului (vezi foto). Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitaţi părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, menţionează RAR.

Potrivit sursei citate, sancţiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condiţiile specificate în lege, se pedepseşte cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (între 9 şi 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei, dar se poate reţine şi certificat de înmatriculare al vehiculului.

„Prin urmare, nu se aplică sancţiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele marcate cu literele M şi S”, se menţionează în finalul informării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rar,
anvelope,
iarnă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.