ASF vrea să reducă plafonul maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 02 septembrie 2014 41 afişări

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să scadă plafonul maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale în baza poliţelor RCA, situat în prezent la 5 milioane de euro, pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor asigurătorilor, în creştere din cauza sentinţelor instanţelor.

"Avem o discuţie cu jucătorii din piaţă în privinţa plafonului maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale în baza poliţelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil şi contraporductiv pentru piaţa din România. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultări pe acest subiect. Vom avea o iniţiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie să luăm în calcul istoricul daunelor de acest fel. Iniţiativa legislativă nu încalcă prevederile UE, care cred că sunt indicative şi nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul să-şi adapteze normele la specificul naţional", a declarat marţi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.

Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Legislaţia stabileşte un plafon maxim al despăgubirilor de 5 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Creşterea pragului de despăgubire atât în cazul vătămărilor corporale şi deces, dar şi al daunelor materiale, a afectat rezultatele companiilor de asigurări pe segmentul poliţelor RCA, asigurări obligatorii care au fost utilizate deseori de companii pentru a obţine lichidităţi şi cotă de piaţă, ceea ce a dus la o concurenţă acerbă pe partea de tarife.

Potrivit datelor ASF, volumul despăgubirilor pentru vătămări corporale şi daune morale a crescut puternic în ultimii şase ani, urcând de la 3% în 2008 la circa 25% din totalul plăţilor la sfârşitul lunii martie a acestui an.

Evoluţia este şi urmarea faptului că România a armonizat din 2012 cu legislaţia europeană limitele de despăgubiri pe care instanţele le pot acorda victimelor accidentelor sau urmaşilor acestora, dacă nu se ajunge la un acord amiabil.

Daunele materiale provocate de accidente pot fi despăgubite până la 1 milion de euro, iar cele pentru vătămări corporale şi decese (despăgubiri morale) se pot ridica şi la 5 milioane de euro, cu mult peste pragurile anterioare.

Asigurătorii încearcă de mai mult timp să impună un ghid de despăgubiri care să reprezinte o referinţă pentru instanţele din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASF,
LIMITĂ,
DAUNE MORALE
/actualitate/asf-vrea-sa-reduca-plafonul-maxim-al-despagubirilor-pentru-vatamari-corporale-13191552
13191552
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.