Apeluri la încetarea violenţelor în Yemen, pentru evacuarea străinilor şi furnizarea de ajutor

Autor: Ioana Bojan Postat la 05 aprilie 2015 57 afişări

Consiliul de Securitate al ONU examinează o rezoluţie depusă de Rusia, care cere încetarea temporară a violenţelor din Yemen, pentru a permite evacuarea cetăţenilor străini, iar Crucea Roşie a făcut de asemenea apel la un armistiţiu pentru a putea furniza ajutor medical, relatează BBC News Online.

Rusia a depus vineri un proiect de rezoluţie prin care cere pauze "regulate şi obligatorii" în bombardamentele din Yemen, pentru a permite salvarea străinilor. Textul nu menţionează însă încetarea luptelor de către rebelii huthi.

Proiectul cere de asemenea "acces umanitar rapid, în siguranţă şi nestingherit pentru a asigura că ajutorul umanitar ajunge la oamenii care au nevoie".

Preşedintele Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul iordanian Dina Kawar, a afirmat că membrii Consiliului au nevoie de timp "pentru a reflecta asupra propunerii". Ea şi-a exprimat speranţa că "până luni" se va putea ajunge la o soluţie.

La rândul său, Crucea Roşie a făcut apel la un armistiţiu de 24 de ore pentru a putea furniza ajutor medical, precizând că străzile din Aden sunt "pline de cadavre" şi numeroşi răniţi se prezintă la spitale.

Numeroase ţări, printre care China, India, Pakistan, Rusia şi Algeria au accelerat procedurile de evacuare a cetăţenilor lor din Yemen, pe fondul deteriorării situaţiei.

Ministerul român de Externe a informat că peste 20 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Yemen în ultima perioadă, din cauza escaladării conflictului.

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili şi 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violenţe în Yemen, a anunţat, joi, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos. În plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite, iar alte zeci de mii şi-au părăsit locuinţele.

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea "Furtuna Determinării", în scopul "apărării Administraţiei legitime" a preşedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se afla preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Statele Unite. Preşedintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută. În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupului Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite.

Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
YEMEN,
/actualitate/apeluri-la-incetarea-violentelor-in-yemen-pentru-evacuarea-strainilor-si-furnizarea-de-ajutor-14107551
14107551
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.