Apar primele semne de revenire în piaţa de birouri din Capitală: cresc tranzacţiile de pre-închiriere şi scad renegocierile

Autor: Cristina Bellu Postat la 06 mai 2021 50 afişări

Volumul tranzacţiilor de închiriere pe piaţa birourilor din Bucureşti s-a ridicat la 48.000 de metri pătraţi în primul trimestru din 2021, în scădere cu 9% faţă de perioada similară a anului precedent.

Apar primele semne de revenire în piaţa de birouri din Capitală: cresc tranzacţiile de pre-închiriere şi scad renegocierile

Volumul tranzacţiilor de închiriere pe piaţa birourilor din Bucureşti s-a ridicat la 48.000 de metri pătraţi în primul trimestru din 2021, în scădere cu 9% faţă de perioada similară a anului precedent.

Totuşi, faţă de cea de-a doua parte a anului 2020, când piaţa a înregistrat o activitate redusă a tranzacţiilor de închiriere, companiile amânând pe cât posibil luarea unor decizii importante cu privire la sediul lor de birouri, ceea ce a determinat o scădere anuală a volumului tranzacţionat de 40%, se observă primele semne de stabilizare, ţinând cont că ponderea contractelor de reînnoire a fost de 29%, faţă de o medie anuală de 45% în 2020, notează o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Mai mult, ponderea contractelor de preînchiriere a crescut de la 20% la 46%, ceea ce arată faptul că unele companii şi-au creionat politica de lucru post-pandemie şi sunt în poziţia de a-şi asuma decizii pe termen mediu şi lung.

„Considerăm că primele trei luni ale anului curent au adus semne pozitive, în sensul în care vedem un număr important de tranzacţii de pre-închiriere ale unor spaţii aflate în construcţie, după un an 2020 marcat în general de consolidări şi de amânări ale unor decizii cu privire la ocuparea de spaţii noi de birouri”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

În ceea ce priveşte livrările, în primul trimestru al anului au fost finalizate clădirile Campus 6.2, parte a proiectului Campus 6 dezvoltat de Skanska în zona Politehnica, şi Millo Offices, un proiect realizat de Forte Partners în zona centrală a Bucureştiului, cele două imobile având o suprafaţă cumulată de aproape 30.000 mp.

Comparativ, în primul trimestru al anului 2020 au fost date în folosinţă în Bucureşti spaţii noi de birouri cu o suprafaţă de 79.000 de metri pătraţi. Cu toate acestea, livrările din acest an vor fi peste nivelul din 2020, când au fost finalizate proiecte de 155.000 mp, ţinând cont că până la finalul anului în curs sunt aşteptate alte noi livrări de spaţii de birouri moderne de aproximativ 220.000 de metri pătraţi, estimează consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 2,98 milioane de metri pătraţi, alte imobile cu o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi fiind ocupate de către proprietari, în vreme ce proiecte cu o suprafaţă totală de 370.000 de metri pătraţi se află în acest moment în construcţie, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2023.

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor se situează la 13,5%, remarcându-se o diferenţă semnificativă între spaţiile de clasa A (10,7%) şi cele de clasa B (22,1%).

„Deşi asistăm la o revenire etapizată a angajaţilor la birou, gradul de utilizare a acestora a rămas momentan la un nivel relativ scăzut, de circa 40 – 50%, în condiţiile în care majoritatea companiilor preferă să funcţioneze în continuare în sistem Work from Home sau hibrid”, spun consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox.

Printre cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcţie în Bucureşti se află One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, Miro Offices, Ţiriac Tower, Dacia One, Equilibrium II, @Expo sau Sema London & Oslo, dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere pentru circa 60% din spaţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.