Anchetă la Spitalul Pantelimon din Bucureşti după ce 17 pacienţi din terapie intensivă au murit în trei zile. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Vreau să ştiu dacă sunt elemente care să pună sub îndoială calitatea actului medical”

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 12 aprilie 2024 104 afişări

Anchetă la Spitalul Pantelimon din Bucureşti după ce 17 pacienţi din terapie intensivă au murit în trei zile. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Vreau să ştiu dacă sunt elemente care să pună sub îndoială calitatea actului medical”

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va ajunge astăzi, 12 aprilie, la Spitalul de Urgenţă Pantelimon din Capitală, în urma unei sesizări a unui asistent din spital privind decesul mai multor pacienţi din secţia de terapie intensivă (ATI) în decurs de doar trei zile.

La spital va ajunge şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că va purta discuţii cu managementul unităţii medicale pentru a afla cum se desfăşoară lucrurile în secţia de ATI.

Din informaţiile care au apărut în spaţiul public până acum, decesul pacienţilor ar fi fost cauzat de administrarea incorectă a unui medicament, noradrenalină, un produs utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale, sub supraveghere medicală.

„Corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi reprezentantul Colegiului Medicilor lucrează la această oră, mă voi deplasa şi eu la spital. Acolo este un corp medical format din 13 medici de terapie intensivă.. A fost o potrivire în care aceste sesizări venite din partea directorului de îngrijiri care s-au strâns în această săptămână. Eu nu vreau să mă antepronunţ, dar trebuie să transmitem un mesaj foarte clar, discutăm de o instituţie medicală importantă din Bucureşti şi un corp medical înalt calificat, este bine să lămurim lucrurile astfel încât să nu existe umbre de îndoială în ceea ce priveşte modul de funcţionare a acestei unităţi şi a acordării îngrijirii medicale. În reclamaţia directorului de îngrijiri se preciza că sursa informaţiilor legat de decese era o asistentă medicală”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Suspiciunile de la Spitalul Pantelimon privind îngrijirea medicală acordată pacienţilor vin după ce sistemul sanitar a fost marcat anul trecut, în 2023, de mai multe cazuri de pacienţi care nu au primit asistenţă medicală în spitalele în care au ajuns. Două exemple sunt femeia care a născut pe trotuarul din faţa spitalului din Urziceni şi tânăra care a murit în Spitalul Judeţean din Botoşani după mai multe ore în care nu a fost consultată de către medicii de gardă.

Alte declaraţii ale ministrului Rafila privind situaţia de la Spitalul Sf. Pantelimon:

„Fără să fiu specialist în terapie intensivă, pot să vă spun că şi în pandemie, şi în cazul sezoanelor de viroze respiratorii există anumite săptămâni când la nivel naţional se înregistrează un număr mai mare de decese. O să vedem la acest spital şi o să comparăm cu alte spitale de urgenţă. Lucrăm cât putem de repede.

O să stau de vorbă cu echipa de control, cu managementul spitalului, vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care să pună sub îndoială calitatea actului medical”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
spital,
medici,
pacienti

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.