Amnesty: Iranul consideră femeile "maşinării de făcut copii", în încercarea de a creşte natalitatea

Autor: Ioana Bojan Postat la 11 martie 2015 984 afişări

Femeile din Iran ar putea avea restricţii la folosirea contraceptivelor şi riscă să fie excluse de pe piaţa muncii dacă nu au un copil, conform unor proiecte legislative denunţate de Amnesty International, care apreciază că autorităţile iraniene le consideră pe femei "maşinării de făcut copii".

Proiectul privind Creşterea Ratei Fertilităţii şi Prevenirea Declinului Populaţiei interzice sterilizarea voluntară, considerată a doua cea mai utilizată metodă modernă de contracepţie în Iran, şi blochează accesul la informaţii despre contracepţie, negându-le femeilor oportunitatea de a lua decizii informate despre sarcină.

Alături de eliminarea finanţării de la stat a programelor de planning familial, care până în 2012 a oferit femeilor acces la metode de contracepţie, această măsură va conduce la înmulţirea sarcinilor nedorite, determinând tot mai multe femei să recurgă la avorturi ilegale şi periculoase.

Lipsa accesului la prezervative, care anterior erau distribuite în clinici printr-un program finanţat de stat, ar determina de asemenea înmulţirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, avertizează organizaţia Amnesty International.

Proiectul a fost adoptat de Parlamentul iranian în august 2014, iar în prezent este supus unor modificări la recomandarea Consiliului Gardienilor.

Un alt proiect legislativ care va fi dezbătut în Parlament luna viitoare va duce la discriminare între sexe, în special împotriva femeilor care aleg să nu aibă copii sau care nu se pot căsători şi face copii. Proiectul le cere companiilor publice şi private să angajeze cu prioritate bărbaţi care au copii, bărbaţi căsătoriţi fără copii şi femei căsătorite care au copii. De asemenea, proiectul face divorţul mai dificil şi descurajează intervenţia poliţiei şi justiţiei în dispute familiale, lăsând femeile mai expuse la riscurile de violenţă domestică.

Autorităţile iraniene promovează o cultură periculoasă în care femile sunt private de drepturi importante şi sunt considerate maşinării de făcut copii, nu fiinţe umane cu dreptul fundamental de a face alegeri despre propriul corp şi viaţă, a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Condul Penal iranian deja pedepseşte femeile şi fetele care nu poartă văl musulman, iar mărturia unei femei în instanţă valorează cât jumătate din declaraţia unui bărbat. Vârsta la care fetele devin responsabile penal este de doar nouă ani, în timp ce pentru băieţi este de 15 ani. De asemenea, căsătoriile forţate sau la vârste timpurii sunt foarte răspândite în cazul fetelor din Iran, iar la unele universităţi femeile nu pot studia anumite materii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
FEMEI,
COPII
/actualitate/amnesty-iranul-considera-femeile-masinarii-de-facut-copii-in-incercarea-de-a-creste-natalitatea-13970065
13970065
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.