ALEGERI R. MOLDOVA. Rezultate parţiale: socialiştii şi liberal-democraţii, în frunte

Postat la 30 noiembrie 2014 143 afişări

ACTUALIZAT 01.12, ora 18.30: Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a dat publicităţii rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, pe baza centralizării voturilor din 95,85% din totalul secţiilor de votare, după cum urmează:

ALEGERI R. MOLDOVA. Rezultate parţiale: socialiştii şi liberal-democraţii, în frunte

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 21,03%

Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) - 19,68%

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) - 17,86%

Partidul Democrat (PD) - 155,89%

Partidul Liberal (PL) - 9,44%.

Restul partidelor nu au trecut de pragul electoral de 6%. Parlamentul moldovenesc este unicameral, votul este proporţional pe listă naţională, iar pragul de acces în parlament este de 6% din voturi.

Duminică la ora 21, prezenţa la vot era de 55,86%. Majoritatea secţiilor de votare s-au închis la ora 21, însă în patru secţii din ţară procesul de votare a continuat, din cauza numărului mare de cetăţeni care nu reuşiseră să voteze. Conform legii, votarea poate fi prelungită cu cel mult 2 ore peste ora 21.

Pe ultima sută de metri înaintea scrutinului din 30 noiembrie, Curtea de Apel din Chişinău a aprobat solicitarea Comisiei Electorale Centrale de excludere din cursă a partidului Patria al lui Renato Usatîi, prorus, care ar fi folosit în campanie cca 430.000 de euro din străinătate fără să-i declare. Partidul era creditat în sondaje cu aproape 9% din voturi, uşor peste proeuropenii de la Partidul Liberal al fostului preşedinte Mihai Ghimpu şi al actualului primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Ultimele sondaje de opinie dinainte de excluderea partidului Patria arătau că pe primul loc rămâne Partidul Comuniştilor (PCRM) condus de Vladimir Voronin, cu aproape 20%, urmat de PLDM (liberal-democraţi, proeuropeni), condus de fostul premier Vlad Filat, respectiv PDM (democraţi, proeuropeni), condus de Marian Lupu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alegeri-r-moldova-rezultate-partiale-socialistii-si-liberal-democratii-in-frunte-13678638
13678638
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.