ALEGERI PREZIDENŢIALE. Statistica incidentelor semnalate în ziua votului

Postat la 16 noiembrie 2014 272 afişări

La nivel naţional s-au înregistrat până la ora 14 un număr de 79 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul electoral, a anunţat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Statistica incidentelor semnalate în ziua votului

Angajaţii MAI au verificat punctual toate sesizările, stabilind, până acum, că 25 dintre acestea nu se confirmă.

Majoritatea semnalărilor, respectiv peste 70%, au fost înregistrate în mediul rural, iar, ca modalitate de sesizare, 72% au fost primite prin sistemul de urgenţă 112.

În prezent se fac verificări în 20 de situaţii de posibile infracţiuni electorale. Cele mai multe sesizări fac referire la posibile cazuri de corupere a alegătorilor. Toate aceste situaţii se află în cercetarea structurilor de poliţie, urmând ca în urma investigaţiilor să se stabilească dacă acestea se confirmă sau nu, a precizat Dajbog.

Referitor la faptele contravenţionale, au fost constatate 9 contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare de 7.500 de lei şi 2 avertismente scrise.

Majoritatea acestor măsuri sancţionatorii s-au aplicat pentru continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

În judeţul Vrancea, poliţiştii fac cercetări pentru a stabili condiţiile în care au fost eliberate acte medicale pe numele unor persoane din care reieşea că sunt netransportabile şi solicită urna specială. Cercetările au fost începute după ce două dintre aceste persoane s-au prezentat la secţia de votare, moment în care s-a constatat că pe numele lor existau cereri pentru urna specială. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Totodată, poliţiştii din Gorj fac verificări după ce au fost sesizaţi cu privire la faptul că cererile unor pacienţi internaţi într-un spital din judeţ de a vota cu ajutorul urnei speciale, nu au fost depuse la timp.

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Greci din judeţul Tulcea au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat de 26 de ani pentru fraudă la vot. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un membru al comisiei de votare i-a înmânat bărbatului două buletine de vot, pe care acesta şi-a exercitat dreptul la vot şi pe care le-a introdus ulterior în urnă.

Poliţiştii bucureşteni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu după ce la o secţie de votare s-a constatat lipsa unei ştampile de vot. Situaţii similare s-au înregistrat în alte două secţii de votare din judeţele Hunedoara şi Teleorman.

În Bucureşti, un alegător a fost amendat cu 1.500 lei pentru continuarea propagandei electorale după ce la ieşirea din cabina de vot a scandat numele unuia dintre candidaţi.

Tot în Bucureşti, un bărbat a încercat să voteze la o altă secţie de votare decât cea la care era arondat potrivit domiciliului. Preşedintele secţiei de votare a încercat să-l convingă că nu poate vota dar pentru că bărbatul a refuzat să părăsească secţia, preşedintele secţiei de votare a solicitat sprijinul poliţiei.

O situaţie nefericită s-a înregistrat în judeţul Vrancea, unde un bărbat a decedat după ce a votat, trupul său fiind găsit la o sută de metri de secţia de votare. Se pare că bărbatul avea probleme cardiace.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alegeri-prezidentiale-statistica-incidentelor-semnalate-in-ziua-votului-13569257
13569257
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.